drama migratori

L''Ocean Viking', amb 356 immigrants a bord, espera autorització per atracar a Itàlia o Malta

Metges sense Fronteres adverteix sobre la situació dels 103 menors que hi ha a bord, 92 dels quals estan sols

zentauroepp49448619 rescued migrants rest and gesture on the deck of  ocean viki190816194134

zentauroepp49448619 rescued migrants rest and gesture on the deck of ocean viki190816194134 / ANNE CHAON

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’'Ocean Viking', el barco contractat per Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée que porta356 immigrants rescatats davant les costes líbies, es troba a prop de les aigües d’Itàlia i Malta, a l’espera que un dels dos països l’autoritzi a desembarcar. Sophie Rahal, una de les responsables de SOS Méditerranée, ha assenyalat a Efe que Itàlia no els ha respost a la nova demanda que li van fer ahir dijous per poder atracar en un dels seus ports, i Malta els ha dit que no és la seva competència, ja que els rescats es van produir fora de les aigües de la seva responsabilitat.

L’'Ocean Viking', que està aturat en alta mar entre Malta i Sicília, no s’ha posat en contacte amb cap altre país perquè, "si s’aplica el dret internacional" i el principi del port segur més pròxim, hauria de ser algun d’aquests dos el que l’acollís. Rahal ha afirmat que no és una qüestió de la seva responsabilitatpronunciar-se sobre un eventual repartiment dels immigrantsque hi ha a l’interior entre diversos països europeus, com s’ha acordat per a l’'Open Arms', ja que "són decisions que es prenen a nivell polític". Però ha recordat que algunes persones ja fa una setmana que estan en l’'Ocean Viking', ja que el primer dels quatre rescats que va realitzar va tenir lloc el divendres 9, i, tot i que tinguin queviures i aigua encara per a diversos dies, ha insistit que la situació no s’hauria de prolongar 

Nens sols

Notícies relacionades

"Totes les persones rescatades van estar exposades a altes temperatures durant la travessia i van estar al bot dos o tres dies sense aigua i sense menjar", ha explicat, per la seva banda, la responsable de Relacions Externes de Metges sense Fronteres (MSF), Raquel González, que ha recordat que procedeixen de Líbia i "han viscut experiències horribles", tal com han pogut saber pels seus testimonis. MSF ha expressat la seva preocupació per la situació dels 103 menors que viatgen al barco, dels quals 92 són nens que estan sols, sense un adult de referència.

"La situació a Líbia és dantesca", ha denunciat González, que ha lamentat que la UE hagi delegat en aquest país, des de mitjans del 2018, la gestió de la coordinació dels rescats, que abans feia Itàlia. Des d’aquesta data, "la col·laboració ha desaparegut, les disputes polítiques són una cosa habitual i s’ha criminalitzat les oenagés que realitzen rescats", ha exposat la responsable de MSF.