ANIVERSARI TRÀGIC

Itàlia recorda l'ensorrament del pont de Gènova de fa un any

La ciutat tracta encara de recuperar-se de la catàstrofe que va acabar amb la vida de 43 persones

zentauroepp49436444 genoa  italy   14 08 2019   italian prime minister giuseppe 190814131741

zentauroepp49436444 genoa italy 14 08 2019 italian prime minister giuseppe 190814131741 / LUCA ZENNARO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Itàlia recorda aquest dimecresl’ensorrament del pont Morandi de Gènova fa exactament un any, una tragèdia que va causar 43 víctimes mortals i de la qual la ciutat prova encara de recuperar-se, mentre es depuren responsabilitats.

El cap de l’Estat, Sergio Mattarella, ha encapçalat la cerimònia de commemoració i, després de ser rebut entre aplaudiments, ha abraçat els familiars de les persones que van perdre la vida aquell plujós matí d’agost.

L’acte, al costat d’una nau pròxima al viaducte, ha començat amb la lectura dels noms dels morts per part de l’arquebisbe de la ciutat, el cardenal Angelo Bagnasco. També ha estat representat el Govern, que penja d’un fil per la decisió del líder de la ultradretana LligaMatteo Salvini, de trencar la seva coalició amb l’antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i presentar una moció de censura al primer ministre, Giuseppe Conte.

Dia per als familiars

La presència més sonada ha sigut la dels directius de la companyia Atlantia i de la seva filial Autostrade per l’Italia, com el seu conseller delegat, Giovanni Castellucci, als quals es retreu la suposada mala conservació del pont. Poc temps després de la seva arribada a la cerimònia, els executius han abandonat el lloc a petició dels familiars, informen els mitjans locals.

Castellucci és precisament un dels 74 investigats per la justícia per aquesta tragèdia i el Govern en els últims mesos ha avançat el seu desig de revisar les licitacions d’Autostrade.

 / LUCA ZENnARO (epa) / Una vista general que mostra una part del pont Morandi parcialment esfondrat a Gènova, el 19 d’agost del 2018.

Gènova, capital de la Ligúria i important port italià, prova encara de sobreposar-se a aquesta tragèdia que fa un any va commocionar el país i al món sencer, quan un dels trams del pont es va ensorrar, arrossegant diversos cotxes que passaven en aquell moment.

El pont nou

La nova infraestructura ha sigut dissenyada pel famós arquitecte Renzo Piano, que creu que el nou pont s’ha de construir sense pressa ni pausa. Comptarà amb 43 pilars il·luminats en forma d’espelma en memòria dels morts.

"Cal fer-ho ràpid, però com deia el meu pare sempre, que era constructor, es necessita el temps just. És un problema fer-se agafar per la pressa", ha declarat Piano en una entrevista a 'La Repubblica'.

Notícies relacionades

L’alcalde genovès, Marco Bucci, ha expressat el seu desig que el nou viaducte, molt important per a la mobilitat d’aquesta ciutat, estigui llest per al pròxim mes d’abril.

L’últim any s’han anat retirant les restes del pont i el passat 28 de juny es va procedir a la demolició controlada dels seus dos últims pilars.

Temes:

Itàlia