política migratòria

Trump imposa obstacles perquè els immigrants legals segueixin als EUA

Una persona amb targeta de resident o algun tipus de visat aconseguit per la via legal podrà veure afectada la seva situació al país, en cas de no poder mantenir la seva economia personal sense ajuts del Govern.

zentauroepp49423720 file   in this aug  11  2019 photo  children of mainly latin190812163616

zentauroepp49423720 file in this aug 11 2019 photo children of mainly latin190812163616 / Rogelio V Solis

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern del president nord-americà, Donald Trump, va anunciar aquest dilluns una norma que redueix la quantitat d’immigrants legals a qui se’ls permet ingressar i residir al país, al facilitar el rebuig de les sol·licituds dels permisos de residència, coneguts com a "green cards" ("targetes verdes"), o d’alguns visats.

El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS, per les seves sigles en anglès) ha donat a conèixer avui una versió de la regla, que està dissenyada perquè els immigrants amb baixos ingressos no puguin arribar o quedar-se al país. La normativa, que serà divulgada oficialment al Registre Federal dimecres, entrarà en vigor seixanta dies després de la seva publicació.

Els Estats Units podran determinar si el forà s’ha convertit en una "càrrega pública" per a l’Administració, és a dir, si "depèn principalment" de l’assistència dels fons públics per subsistir, i després cancel·lar el seu estatus d’immigració. D’aquesta manera, una persona amb targeta de resident permanent o algun tipus de visat aconseguit per la via legal podria veure afectada la seva situació als EUA, en cas de no poder mantenir la seva economia personal sense ajuts del Govern.

Assistència pública

Grups defensors dels immigrants alerten que aquesta regla discriminaria les persones dels països més pobres, mantindria les famílies separades i encoratjaria els residents legals a renunciar a l’ajuda pública que probablement necessitin per subsistir, segons alguns mitjans locals. Aquestes organitzacions asseguren que la normativa penalitzaria els immigrants amb visat de treball que necessiten alguna assistència pública de manera temporal.

Els immigrants de la tercera edat, molts dels qualsobtenen medicaments receptats a baix cost a través de programes subsidiats, també es podrien veure obligats a deixar aquests ajuts o arriscar-se a ser considerats "càrrega pública", cosa que no els permetria mantenir l’estatus de resident legal.

Ajuda de vivenda

El Govern de Trump ja va proposar el setembre de l’any passat una reglamentació perquè als immigrants que reben legalment beneficis públics, com ara assistència alimentària i vals d’ajuda de vivenda, se’ls pugui negar la residència permanent.

Notícies relacionades

S’espera que la regulació anunciada avui afronti demandes legals en els pròxims dies, de manea que la seva implementació final es podria retardar diversos mesos o, fins i tot no produir-se mai, si la justícia nord-americana així ho considera.

En les últimes setmanes, l’Executiu de Trump ha mostrat mà dura també contra la immigració il·legal, a l’ordenar la detenció de 680 immigrants durant una batuda massiva a sis ciutats de l’estat de Mississipí.