EL DRAMA DELS REFUGIATS

Open Arms insta Espanya a denunciar Itàlia i Malta

Camps qualifica el Govern de Sánchez de «titella» i li retreu la inacció per ajudar els migrants

openarms2

openarms2

2
Es llegeix en minuts
ACN

Open Arms incrementa la pressió als governs per aconseguir un port segur per als migrants rescatats en aigües del Mediterrani. El fundador de l’oenagé, Òscar Camps, ha instat el Govern espanyol a denunciar Itàlia i Malta davant del Tribunal d’Hamburg per impedir el desembarcament als seus ports dels refugiats a bord de l’‘Open Arms’ i del’‘Ocean Viking’, el barco de Metges sense Fronteres i SOS Mediterrani.

Així mateix, Camps ha advertit que si no reben autorització per atracar en algun port, ho faran per iniciativa pròpia per “motius humanitaris”, fins i tot amb els riscos administratius i legals que comporta. “A més de la ineptitud dels polítics, haurem d’exposar-nos a l’amenaça de multes i a la ruïna econòmica”, ha lamentat. Open Arms ha remarcat que aquesta seria l’“última opció”, “en cas extrem d’emergència humanitària”

En una entrevista en RAC-1, Camps ha carregat amb duresa contra el “govern titella” de Pedro Sánchez i li ha retret la seva inacció per ajudar aquestes persones. “No sap què fa, ni què diu ni té coherència en res”. “Sembla mentida que hagi de ser la resposta ciutadana la que posi en evidència la Unió Europea, França, Espanya, Itàlia i Malta”, ha afegit.

“Queda molt bé dir que la resta de països no fan res, però la realitat és que en el que portem de legislatura europea han mort 14.000 persones al Mediterrani”, ha lamentat Camps en al·lusió a la posició del Govern espanyol, que ha passat la pilota del problema a altres països amb l’argument que sempre és Espanya la que ajuda.

Activar els mecanismes europeus

Open Arms ha reclamat que s’activin els mecanismes europeus per permetre el desembarcament dels migrants. Camps ha recordat que l’arribada a port permetria la posterior assignació de quotes entre els països del sud d’Europa que el juliol passat van acordar atendre les persones rescatades al Mediterrani. “Cap estat membre vol posar en marxa aquests mecanismes”, ha denunciat el fundador de l’oenagé.

Ha explicat que la situació a l’‘Open Arms’ s’ha estabilitzat en les últimes hores després que la tensió creixés dissabte amb el rescat de 39 migrants i l’oferta de Malta d’acollir només aquests i no els 121 restants. Així, Camp ha relatat que “hi ha hagut moments de dura violència” per l’ansietat dels refugiats i el desig de desembarcar. 

Ábalos critica els “capdavanters de la humanitat”

Notícies relacionades

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha defensat la gestió del Govern en el cas de l’‘Open Arms’. En una entrevista a ‘El País’, Ábalos ha assegurat que l’Executiu està sensibilitzat amb la tasca humanitària de l’oenagé perquè “és un drama humanitari, perquè parlem d’Europa i perquè el barco té pavelló espanyol”.

Dit això, el ministre ha criticat els “capdavanters de la humanitat que mai han de prendre una decisió”. Els ha acusat de “creure que només ells salven vides des de l’àmbit privat” i ha reivindicat la tasca de Salvament Marítim, “que no només té un barco, sinó alguns més”, i ha recordat que l’any passat van rescatar 50.000 persones al mar.