MIGRANTS A L'ESPERA DE PORT

Òscar Camps avisa la UE: «Cap polític evitarà que l''Open Arms' protegeixi la vida humana al mar»

El fundador de l'oenagé acusa els governs europeus de posar en marxa «tota la maquinària» per no salvar vides

Gere carrega contra la llei antiimmigració de Salvini i aquest li respon que s'emporti a Hollywood els immigrants «en el seu avió privat»

zentauroepp49394302 oscar camps  fundador de open arms  acompanyat de l actor ri190810140819

zentauroepp49394302 oscar camps fundador de open arms acompanyat de l actor ri190810140819 / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El fundador de l’oenagé Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha enviat aquest dissabte un ferm missatge als països de la UE, que encara espera que s’ofereixin com a port segur per acollir els migrants rescatats per l’‘Open Arms’ en aigües internacionals del Mediterrani: “Cap polític evitarà que Open Arms protegeixi la vida humana al mar”.

Camps ha acusat els governs europeus de posar en marxa “tota la maquinària administrativa” per no salvar vides, contravenint els convenis internacionals i la llei marítima internacional. Ho ha dit aquest dissabte a l’aeroport de Lampedusa (Itàlia) durant una roda de premsa amb el president d’Open Arms Italia, Riccardo Gatti, l’actor Richard Gere, i el fotògraf i xef Gabriele Rubini.

I la prova més recent que Open Arms no pensa abandonar la seva tasca humanitària ha sigut el rescat de 39 migrants més a les costes de Malta, aquesta matinada. Malta s’ha ofert a acollir aquestes persones però no els 121 refugiats que fa 9 dies que són a bord de l’embarcació a l’espera de poder desembarcar. L’oenagé ha considerat aquesta oferta “inadmissible”.

Gere carrega contra Salvini

A la roda de premsa també ha participat Richard Gere, que divendres va visitar i va portar queviures als migrants de l’‘Open Arms’. L’actor nord-americà ha criticat amb duresa la llei antiimmigració del ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, que imposa multes a les oenagés que salven vides al mar, i ha remarcat la necessitat d’acollir els migrants que arriben a Europa i acumulen “històries de molt sofriment”.

Gere ha explicat que va decidir visitar l’embarcació divendres, i portar provisions per als immigrants i la tripulació de “forma espontània”, sense que ningú li truqués, com a gest de recolzament “a unes persones que no són immigrants, sinó refugiats”. “Ningú em va dir que vingués. Vaig venir de forma espontània. Estava passant les vacances amb la meva família a prop de Roma i després que s’aprovés el decret llei antiimmigració, una llei que ningú es podia creure, vaig decidir visitar el barco d’Open Arms, [organització] que vaig conèixer fa uns anys a Barcelona”, ha explicat.

La “paranoia” contra l’estranger

Gere també ha lamentat que existeixi “una certa paranoia generalitzada, un temor d’ajudar l’estranger”, i ha insistit que aquestes persones “no són immigrants, sinó que són refugiats”.

Notícies relacionades

L’actor ha volgut ser la veu de les dones refugiades al barco. Ha remarcat que pràcticament totes han sigut “violades i torturades repetidament” a Líbia i ha esmentat el cas d’“una família de dones, àvia, mare i netes”, que han fugit del seu país d’origen i que han patit tortures per buscar un futur millor a Europa. “Sempre estaran marcades psicològicament per aquestes tragèdies, segur que sí, però les seves vides continuaran”, ha conclòs.

Salvini no ha tardat a respondre a l’estrella de cine. “Ja que aquest generós milionari està expressant preocupació pel destí dels migrants de l’Open Arms, li agraïm que pugui portar de tornada a Hollywood, en el seu avió privat, tota la gent a bord i donar-los empara a les seves vil·les. ¡Gracias Richard!”, va dir en un comunicat.