violència als eua

Dos tirotejos posen sota els focus el discurs xenòfob de Trump

29 morts i 43 ferits en dues matances amb armes de foc en menys de 24 hores a Texas i Ohio

Els dos autors són joves blancs i el cas d'El Paso és investigat com a terrorisme nacional

zentauroepp49322610 el paso190804144947

zentauroepp49322610 el paso190804144947 / JOSE LUIS GONZALEZ

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’auge del racisme i la xenofòbia, de la ideologia de supremacia blanca i delscrims d’odi i el terrorisme nacional és una realitat amb arrels molt profundes als Estats Units que ha ressuscitat amb intensitat en els últims anys i des de l’arribada de Donald Trump a la presidència. Laviolència amb armes de focés una autènticaepidèmiasense una resposta política efectiva al país. El còctel letal ha esclatat en l’expressió més tràgica aquest cap de setmana ambdos tirotejos massiusen menys de 24 horesen uns grans magatzems Walmart d’El Paso (Texas)i en una zona de lleure nocturn aDayton (Ohio), atacs que han deixat almenys29 morts i 43 ferits. I les posicions ideològiques d’almenys un dels seus autors han tornat el focus cap aldiscurs nacionalista que emana des de la Casa Blanca.

El Departament de Justícia ha anunciat que investiga com a“terrorisme nacional”les accions de Patrick Crusius, el jove blanc de 21 anys que dissabte es van entregar a la policia després de sembrar el terror a El Paso en una matança amb un rifle que va deixar 20 morts i 26 ferits, que és la vuitena pitjor en la poblada història dels tirotejos als EUA i la més gran on la motivació principal ésl’odi als hispans. S’estudia a més imputar-li càrrecs federals per “crims d’odi” i d’armes que podrien comportar la pena de mort contra Crusius, que es vincula amb un manifest xenòfob de quatre pàgines on justificava la seva acció com a “resposta a la invasió hispana de Texas”.

En el tiroteig de Dayton l’autor ha sigut identificat com un altre noi blanc, Connor Betts, de 24 anys. Tot i que algunes imatges seves en xarxes socials apunten a l’afinitat ideològica amb Trump la seva motivació es desconeix de moment ientre les seves nou víctimes mortalshi ha la sevagermanai elnòviod’aquesta. Betts, que va utilitzar una arma semiautomàtica i portava diversos carregadors d’alta capacitat, va ser abatut en menys d’un minut per la policia malgrat que portava una armilla antibales però va tenir temps de deixar també 27 ferits.

Tuits de Trump i dures crítiques demòcrates

Trump de moment no ha comparegut públicament i en un comunicat anunciant que les banderes oficials onejaran fins al dia 8 a mig pal ha parlat de les matances com a“actes odiosos i covards”i“sense sentit”.“No hi ha raons o excuses que justifiquin mai matar gent innocent”, havia escrit a Twitter diumenge a la matinada després de la matança d’El Paso.

Molts, no obstant, relacionen els fets amb el discurs i les accions polítiques que han marcat la seva candidatura i el seu mandat, en el qual ha utilitzat freqüentment per parlar dels immigrants termes com a“invasió”,la qual cosa apareix en el manifest vinculat a Crusius. Un dels més directes en traçar aquesta connexió ha sigut l’exrepresentant d’El Paso i actual candidat a la nominació demòcrata Beto O’Rourke, que en diverses declaracions a mitjans i en xarxes socials ha identificat Trump com un nacionalista blanc, un“racista obert i reconegut”que  “no només tolera aquest tipus de racisme obert, l’anima” i“porta a la violència”.

Altres aspirants demòcrates han assenyalat també el mandatari. “Vull dir amb claredat moral que Donald Trump és responsable d’això, responsable perquè agita pors i odi, responsable perquè no ha pres mesures per condemnar la supremacia blanca”,ha dit el senador negre Corey Booker. “El nacionalisme és el mal, està inspirant la gent per cometre assassinats i està sent consentit en els més alts nivells pel govern nord-americà”, ha declarat Pete Buttigieg.

Notícies relacionades

El cap en funcions del gabinet de Trump, Mick Mulvaney, ha denunciat com a“inapropiades”les crítiques al president. Ha assegurat que els autors dels atemptats són “gent malalta” i fins i tot ha apel·lat a una línia en el suposat manifest de Crusius en què diu que les seves actituds “precedeixen Trump i la seva campanya per la presidència”. Mulvaney també ha assegurat que Trump no minimitza l’amenaça que represental’auge global del nacionalisme tot i que després de la matança de 51 persones a dues mesquites de Nova Zelanda al març el mandatari va restar importància a aquesta tendència parlant d’“un petit grup de gent que té problemes molt seriosos”.

A través de Mulvaney la Casa Blanca fins i tot ha mostrat disposició a reobrir el debat sobre la regulació d’armes de foc, malgrat la ferma oposició que el president i els republicans han mostrat a nous controls. En un país de 327 milions d’habitants on 393 milions d’armes de foc estan en mans de la població civil cada dia moren almenys 100 persones per trets i les víctimes mortals de les bales l’any passat van ser gairebé 40.000. Tot i que a escala estatal s’han incrementat els esforços de regulació, amb 69 mesures de control aprovades en legislatures estatals l’any passat, els canvis profunds i a escala federal estan pràcticament, i com sempre, paralitzats. I la Casa Blanca s’alinea amb l’Associació Nacional del Rifle en la seva inamovible defensa a ultrança de la Segona Esmena.