NORMA CONTROVERTIDA

Entra en vigor la prohibició del burca a Holanda

La norma, ratificada l'estiu passat, veta l'ús de peces que ocultin el rostre en àrees públiques com escoles, hospitals, transport públic i edificis governamentals

L'incompliment de la nova llei està penat amb una multa de 150 euros, tot i que hi ha dubtes de com se n'exigirà l'aplicació

zentauroepp49279144 the hague  netherlands   23 11 2016    file    a burqa clad 190801093633

zentauroepp49279144 the hague netherlands 23 11 2016 file a burqa clad 190801093633 / BART MAAT

2
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dijous ha entrat en vigor a Holanda la prohibició de l’ús de tota mena de peces que ocultin la cara, com un passamuntanyes o el vel integral islamista, en espais públics enmig d’una gran polèmica i dubtes sobre com s’aplicarà la nova llei.

La norma, ratificada l’estiu passat pel Senat, defineix la prohibició com a “parcial”, i no “total”, perquè només limita l’ús d’aquestes peces en àrees públiques com escoles, hospitals, transport públic i edificis governamentals. Al principi estava previst que entrés a vigor a començaments de juliol, però les escoles van demanar un ajornament perquè l’aplicació no compliqués el final del curs escolar i provoqués tensions amb les mares que utilitzen el burca nicab.

No obstant, encara hi continua havent dubtes sobre com s’exigirà, a la pràctica, el respecte de la llei, l’incompliment de la qual està penat amb una multa de 150 euros, i només està permès el seu ús quan es tracta d’una necessitat per a la protecció del cos per qüestions de salut, seguretat, esport o feina.

Al transport públic

Els conductors d’autobusos o trens tenen l’obligació de no permetre l’entrada a una persona que porta el rostre ocult, però no estan autoritzats a fer complir la llei, per la qual cosa les empreses de transport han deixat clar que els conductors informaran els passatgers de la prohibició, però evitaran qualsevol tipus de xoc amb ells, i tampoc aturaran el vehicle fins que arribi la policia, per no retardar el viatge.

Per la seva part, la Policia, després de consultes amb el Govern de la Haia, ja ha indicat en una nota que no anirà “rere un tramvia en moviment on una persona està infringint la llei cobrint-se la cara” i va recordar que entrar a comissaria amb un burca o un passamuntanyes és “incomplir la norma”.

Un portaveu del Ministeri holandès de l’Interior ha explicat que continuaran parlant amb les autoritats competents per discutir la implementació de la llei i ha destacat que quan hi ha una nova norma, sempre hi ha dubtes sobre com obligar a complir-la.

En hospitals

A més, la Federació Holandesa de Centres Mèdics Universitaris rebutja la implementació de la llei per temors que les dones amb burca evitinl’atenció mèdica si no se’ls permet entrar al centre i adverteix que els hospitals “no haurien d’encarregar-se d’aquesta tasca, que és responsabilitat de la Policia i el poder judicial”.

La prohibició va ser posada a l’agenda fa 13 anys pel polític ultradretà Geert Wilders, que va exigir una prohibició total del burca perquè, segons ell, impedeix la integració de les dones en la vida social i laboral del país.

Notícies relacionades

En resposta a aquesta prohibició, el partit islamista de Rotterdam NIDA es va oferir a pagar les multes a les dones que optin per continuar utilitzant aquesta peça en espais públics, i va alertar que “la llibertat de religió està en joc” i aquesta norma condueix al’estigmatització  i al’aïllament” de les dones que utilitzen el vel integral.

Holanda segueix així els passos que ja han pres DinamarcaFrança i Bèlgica, on la prohibició s’estén fins i tot als carrers, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans dictaminés el 2014 que una llei així no viola les llibertats religioses.