GABINET SENSE DISSONÀNCIES

Trump força la sortida de Dan Coats, director nacional d'Intel·ligència crític amb Rússia

L'alt càrrec ha mostrat creixents tensions i divergències amb el president en matèries de seguretat nacional

El mandatari nomina per al càrrec John Ratcliffe, un congressista conservador lleial i afí que és el seu acèrrim defensor

monmartinez49256304 files  in this file photo taken on february 13  2018 directo190729094942

monmartinez49256304 files in this file photo taken on february 13 2018 directo190729094942 / SAUL LOEB

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump ha aconseguit treure del seu gabinet una altra de les poques veus ocasionalment dissonants que quedaven i continua construint un equip on el màxim actiu és la lleialtat. Diumenge el president dels Estats Units va anunciar la sortida de Dan Coats del lloc de director nacional d’Intel·ligència (DNI per les seves sigles en anglès) i la seva intenció de substituir-lo pelcongressista texà John Ratcliffe, acèrrim defensor del mandatari.

La dimissió, que es farà efectiva el 15 d’agost, no ha sigut una sorpresa i fa temps que s’esperava a Washington. L’ha buscat el mateix Coats, culminant constants i creixents diferències i tensions amb l’ocupant del Despatx Oval en transcendentals qüestions de seguretat nacional.

Alerta sobre Rússia

Coats, que abans de formar part de l’equip de Trump va ser congressista i senador durant gairebé un quart de segle i també ambaixador a Alemanya per a George Bush, ha defensat fermament a la comunitat d’intel·ligència que el president ataca constantment. Ha remarcat també en repetides ocasions la gravetat de la interferència de Rússia en els processos electorals dels EUA des de l’any 2016 que Trump minimitza, ha advocat per l’acostament a aliats a Europa i ha mostrat la seva incomoditat amb la relació pròxima que Trump manté amb Vladímir Putin.

Notícies relacionades

Així mateix, des del càrrec Coats ha exposat anàlisis divergents dels del mandatari en el que es refereix, per exemple, a Corea del Nord, l’Iran o l’Estat Islàmic. Al gener, en una compareixença davant el Congrés, Coats va advertir que és improbable que Pyongyang es desfaci del seu arsenal nuclear, va assegurar que l’Iran no està fent passos per aconseguir una arma nuclear i va determinar que EI encara pot provocar violència a Síria. 

Trump no vol el que veu com a faltes de lleialtat i la seva capacitat per apaivagar-les ja es va demostrar en dimissions o cessaments com les de Jim Mattis com secretari de Defensa, John Kelly com cap de gabinet o H. R. McMaster com a assessor de seguretat nacional. I en el seu esforç per crear un gabinet sense cacofonies profundes ni superficials, i demostrant el seu menyspreu per l’aparell tradicional del Partit Republicà i el seu encimbellament dels conservadors disposats a fer pinya al seu voltant, aposta per substituir Coats amb Ratcliffe, que encara haurà de ser confirmat pel Senat. La setmana passada el congressista republicà va destacar en la compareixença de Mueller al Congrés al criticar durament, com fa el president, al fiscal especial i la seva investigació, tractant de vincular-la a supòsits espuris motius partidistes i va arribar a assegurar que s’ha tractat el president “per sota de la llei”.