L'Eurocambra elegeix el socialista David Sassoli nou president

L'eurodiputat italià ha necessitat dues rondes de votació per aconseguir la majoria absoluta necessària

L'elecció és part del pacte tancat dimarts pels líders de la UE per repartir la cúpula d'alts càrrecs

zentauroepp48916704 topshot   italian mep david maria sassoli  s d group  reacts190703170717

zentauroepp48916704 topshot italian mep david maria sassoli s d group reacts190703170717 / FREDERICK FLORIN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No hi ha hagut sorpreses. El ple del Parlament Europeu ha elegit el socialdemòcrata italià David María Sassoli (Florència, 1956) com el seu nou president. El polític italià, que ocuparà el càrrec durant els dos pròxims anys i mig, ha necessitat dues rondes de votació per aconseguir la majoria absoluta necessària i imposar-se als altres tres candidats presentats pels Verds (l’alemanya Ska Keller), l’Esquerra Europea (l’espanyola Sira Rego) i els Conservadors i Reformistes (el txec Jan Zahradil).

La victòria de Sassoli, que substitueix en el càrrec un altre italià, el conservador Antonio Tajani, és reflex de l’acord polític dels caps d’estat i de govern de la UE per repartir els nous llocs institucionals. De fet, ni el Partit Popular Europeu ni els liberals de Renovar Europa han presentat candidat a aquesta presidència per evitar desercions a les seves files i garantir el respecte d’aquest pacte.

Tot i així, els recolzaments rebuts confirmen alguna baixa en les files d’aquesta coalició. Entre els tres grups sumen 444 eurodiputats (182 el PPE, 154 els S&D i 108 els liberals), però d’entre els presents (704 de 751 eurodiputats) només 325 han recolzat el socialista durant la primera votació i 345 en la segona ronda (en necessitava 334). No obstant, han sigut més que suficients per imposar-se als seus contrincants, que s’han quedat a molta diferència. Zaharil n’ha rebut 160; Keller, 119, i Rego, 43.

Els Vint-i-vuit van acordar dimarts els noms dels quatre dirigents que estaran al capdavant, a partir d’aquesta tardor, de les principals institucions de la UE. El liberal belga Charles Michel, al capdavant del Consell Europeu, el socialista espanyol Josep Borrell com a alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna de la UE, la conservadora francesa Christine Lagarde com a presidenta del Banc Central Europeu i la democristiana alemanya Ursula von der Leyen, com a presidenta de la Comissió Europea, un càrrec que ha de ser aprovat per l’Eurocambra per majoria absoluta (376 vots) durant la sessió plenària de la setmana del 15 de juliol. El resultat d’aquest dimecres posa de manifest que podria tenir més complicacions de les esperades.

Legislatura partida

El nom del responsable que dirigirà el Parlament Europeu durant aquesta legislatura, l’únic lloc en el qual no tenen directament veu els líders europeus, però que indubtablement forma part del paquet d’alts càrrecs, era l’últim que quedava per dirimir. Encara més, els líders també van acordar que la presidència estarà la meitat de la legislatura en mans d’un socialista i l’altra meitat en mans d’un popular. Una cosa que dues de les candidates a presidir la Cambra han criticat aquest dimecres. 

Notícies relacionades

"No podem acceptar que la presidència d’aquesta Cambra s’accepti com a moneda de canvi a les bambolines del Consell", ha avisat la copresidenta dels Verds, Ska Keller. "Vam presentar aquesta candidatura des del convenciment que, mentre alguns grups i els governs de la UE han mercadejat amb les butaques, la vida allà fora continua i el futur de milions de persones depèn de les decisions que prenguem en aquest Parlament", ha recordat Sira Rego, representant d’IU i candidata de l’Esquerra Unitària Europea, que ha demanat en la seva intervenció la creació d’una comissió especial sobre canvi climàtic i que l’Eurocambra proporcioni empara i cobertura legal a tota persona que sigui perseguida per salvar vides.

Sassoli, periodista de professió i membre del Partit Democràtic italià, és eurodiputat en el grup dels socialistes i demòcrates des del 2009 i ha sigut membre de la comissió de desenvolupament, de transports i turisme aquesta última legislatura, així com cap de la delegació italiana i vicepresident del Parlament Europeu. El moviment MeToo de l’Eurocambra ha criticat ràpidament el ja nou president del Parlament Europeu per no haver respost a les seves sol·licituds d’entrevista per abordar els abusos sexuals a l’Eurocambra ni firmar la seva petició. Una reivindicació que ha recollit Keller en el seu discurs, que, durant el ple, ha demanat al nou president Sassoli ajuda per "restaurar els drets parlamentaris d’Oriol Junqueras".