28 maig 2020

Anar al contingut

El futur d'Europa

L'Eurocambra elegeix aquest dimecres el seu nou president

El pacte dels líders de la UE situa com a substitut d'Antonio Tajani un socialista

L'elegit pel grup parlamentari ha sigut el també italià David Sassoli

Silvia Martinez

L'Eurocambra elegeix aquest dimecres el seu nou president

PATRICK SEEGER

La novena legislatura del Parlament Europeu ja està en marxa. I ho ha fet aquest dimarts amb una imatge que posa de manifest com serà de difícil el nou curs polític a Estrasburg, amb una trentena d’eurodiputats del Partit del Brexit donant l’esquena a l’hemicicle quan sonava l’himne de la UE i amb la notícia de la mort definitiva en el Consell Europeu del sistema dels spitzenkandidaten  que atorgava a la cambra una certa influència en l’elecció del president de la Comissió Europea.

Aclarit el pacte entre els líders europeus sobre el repartiment dels alts càrrecs, el primer gran assumpte al qual hauran de dedicar-se aquest dimecres els eurodiputats serà l’elecció del cinquè ja que queda pendent per tancar en la nova arquitectura institucional de la UE: la presidència del Parlament Europeu. Es tracta de l’únic que no poden ni nominar ni decidir els caps d’Estat i de Govern, tot i que l’acord d’aquest dimarts a Brussel·les inclou que serà durant els primers dos anys i mig de legislatura per a un socialista.

Els aspirants

I la persona elegida pel grup dels socialdemòcrates, durant una reunió feta aquest dimarts a Estrasburg, ha sigut David Sassoli, del Partit Democràtic italià, segons han informat fonts del grup. A davant tindrà l’alemanya Ska Keller per part dels Verds, el txec Jan Zahradil pels conservadors i reformistes europeus (ECR) i l’espanyola Sira Rego per l’Esquerra Unitària Europea (IUE). 

Ni populars ni liberals presentaran cap candidat. La votació, que serà secreta, començarà a les 9 del matí. Cada candidat podrà realitzar una breu intervenció de cinc minuts màxim abans de passar a la votació. Segons les regles de la cambra són possibles quatre rondes en cas de desacords tot i que en l’última només s’enfrontarien els dos candidats amb més vots.