GUERRA A SÍRIA

L'ONU demana explicacions a Rússia pel bombardeig d'hospitals sirians

Més de 23 centres sanitaris han sigut atacats a la regió d'Idlib des de finals del mes d'abril, quan es van intensificar les incursions aèries del règim sirià avalades per Moscou

zentauroepp32800393 hospital idlib190626133857

zentauroepp32800393 hospital idlib190626133857 / MSF HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marina Sardiña

El sotssecretari general de lesNacions Unides per a Assumptes Humanitaris, Mark Lowcock, ha declarat aquest dimarts que va demanar explicacions a Rússia sobre com utilitza la ubicació d’hospitals  i clíniques Síria entregada per evitar atacs després d’una sèrie de bombardejos russos sobre centres de salut. "No estic segur" que els hospitals que comparteixen les coordenades de la seva ubicació sota un sistema de l’ONU estiguinprotegits, ha dit Lowcock al Consell de Seguretat en una reunió al sud de Síria. 

Més de20 hospitals van ser assolits pels atacs després de la intensificació dels bombardejos a finals del mes d’abril, quanl’Exèrcit sirià –avalat per Moscou– va llançar una ofensiva contra el bastió opositor sirià a la regió d’IdlibIdlib (al nord-oest de Síria). Durant l’operació dirigida pel president del règim sirià, Bashar al-Assad, es van arribar a realitzar fins a 30 bombardejos aeris al dia. Tant Damasc com els seus socis russos han negat que els atacs estiguessin dirigits contra instal·lacions civils, assegurant que la seva intenció és combatre només grups "terroristes"

"He escrit a la Federació Russa per demanar informació de com són utilitzats els detalls entregats a través del mecanisme contra conflictes (creat per prevenir incidents aeris a Síria entre Washington i Moscou)", ha recalcat Lowcock. Segons el director de l’oenagé Syrian American Medical Society, David Lillie, "més de 1.200 treballadors humanitaris han mort a Síria des del començament del conflicte el 2011" i ha demanat que s’investiguin els atemptats contra hospitals, ja que "Rússia té la capacitat per portar-ho a cap". 

Hospitals desprotegits

S’havia aconsellat encaridament que les oenagés que presten assistència mèdica a Síria transmetessin el seu parador per ajudar a protegir-les. "Sabem qui té el control del cel al nord-oest de Síria", ha ditl’ambaixador nord-americà, Jonathan Cohen, que també ha demanat a Rússia que "faci més" per la protecció dels civils. 

Per la seva banda, Rússia –que recolza les forces sirianes en la seva ofensiva al nord-oest– ha negat fermament que la campanya de bombardejos hagi atacat hospitals de la regió controlada pels grups rebels. "Refutem totes les acusacions d’atacs indiscriminats contra Idlib", ha dit el general rus, Alexey Bakin, cap del Centre Rus de Reconciliació. 

Notícies relacionades

Moscou continua amb l’operació militar que té per objectiu expulsar els "terroristes" de la regió d’Idlib, que està coberta per un acord d’alt al foc aconseguit l’any passat entre Rússia, l’Iran i Turquia. En la seva intervenció, Bakin també va lamentar que la comunitat internacional no està condemnant els grups "terroristes".  

No obstant, l’ambaixador francès, François Delattre, ha alertat que "el Centre Rus de Reconciliació no és un actor humanitari ni una agència de l’ONU, és una branca del Ministeri de Defensa rus, que és una part activa del conflicte," apel·lant a l’objectivitat dels seus comentaris. Alemanya i el Regne Unit també van criticar la intervenció de Bakin i van parlar de "conflicte d’interessos".