acció policial

Detingut un ultradretà per l'assassinat d'un polític alemany

El conservador Walter Lübcke va ser trobat mort d'un tret al cap a començaments de juny i havia rebut amenaces després de defensar l'acollida de refugiats

zentauroepp48615683 internacional190617122318

zentauroepp48615683 internacional190617122318 / Sean Gallup

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya comença a aclarir l’assassinat d’un polític conservador amenaçat per defensar la política d’acollida delsrefugiats. Aquest dissabte la policia va detenir a Kassel un home de 45 anys sospitós d’estar darrere l’assassinat de Walter Lübcke, mort a casa seva el 2 de juny per un tret al cap. Segons va avançar el ‘Süddeutsche Zeitung’, el presumpte autor hauria estat vinculat recentment amb grups radicalsd’extrema dreta.

La investigació ha assenyalat que el detingut encara no ha volgut parlar però que s’haurien trobat restes del seu ADN a la roba de la víctima. Els mitjans alemanys apunten que darrere d’aquest mortal atac podria amagar-se un motiu polític i racista, però encara no està assegurat. Aquest diumenge el ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ va informar que el sospitós té contactes amb milícies ultradretanes.

Destacat membre de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera Angela Merkel en el petit Estat federat alemanyde Hessen, Lübcke va ser assassinat d’un tret al cap el passat 2 de juny mentre era a casa seva. Poc després de la mitjanit un familiar va trobar el seu cadàver a la terrassa. Les circumstàncies de la mort encara no han transcendit, però l’autòpsia realitzada a l’hospital va confirmar que va rebre un tret a curta distància.

Amenaça de mort

Des del 2009 Lübcke era president del consell regional del districte de Kassel, però va ser el 14 d’octubre del 2015 quan va començar a tenir problemes. Aquell dia en un míting va defensar obertament Merkel i la política de portes obertes amb els refugiats. Davant de les crítiques d’alguns dels presents, propers al moviment islamòfob Pegida, el polític conservador va fer referència als seus valors de caritat cristiana i va assegurar que qui no els representés “podia anar-se’n del país”.

Des d’aleshores, Lübcke, de 65 anys d’edat, es va situar en el punt de mira de l’extrema dreta i va rebre amenaces de mort per part de grups neonazis. No obstant i de moment, la investigació no ha trobat connexió entre els dos fets. Les autoritats han afirmat que aquesta setmana es publicarà més informació sobre el detingut.

Notícies relacionades

Poc després de l’assassinat, grups radicals alemanys van celebrar la mort de Lübcke a través de les xarxes socials, comentaris que el president del país, Frank-Walter Steinmeier, va qualificar de “cínics, abominables i repugnants en tots els aspectes”.

Dijous passat les autoritats de Hessen van fer un funeral en el seu honor on van assistir més de 1.300 persones, i dos dies més tard el seu cos va ser enterrat.