wikileaks

El Regne Unit firma l'ordre d'extradició de Julian Assange als EUA

En tot cas, serà el jutge qui decidirà si entrega l'activista a les autoritats de Washington

L'11 d'abril va ser detingut i el van treure arrossegat de l'ambaixada equatoriana a Londres

zentauroepp48132744 ngh19  london  united kingdom   01 05 2019    file    wikile190513113444

zentauroepp48132744 ngh19 london united kingdom 01 05 2019 file wikile190513113444 / FACUNDO ARRIZABALAGA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit ha firmat l’ordre extradició del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, als Estats Units, després de la petició formal de Washington.  Assange, de 47 anys i origen australià, s’enfronta en una cort federal de l’estat de Virginia a diversos delictes d’espionatge i de publicació de documents altament classificats, en relació amb la filtració massiva que va organitzar el 2010.filtració massiva que va organitzar el 2010.

La petició formal d’extradició va ser presentada la setmana passada, poc abans que es complís el termini legal per a això. En concret, el tractat d’extradició entre Londres i Washington estableix que qualsevol petició d’extradició ha de ser formalitzada en un termini de 60 dies.

"En primer lloc, estic molt satisfet que la policia pogués detenir-lo i ara està justament entre reixes perquè va trencar la llei del Regne Unit", ha manifestat el ministre de l’Interior britànic, Sajid Javid, l’encarregat de firmar l’extradició, a la BBC aquest dijous.

La certificació de Javid comporta que la sol·licitud d’extradició emesa pels EUA és vàlida perquè un jutge decideixi. De fet, demà divendres hi ha fixada una nova vista del procés a la qual ha d’acudir Assange. L’última audiència, que va tenir lloc el 30 de maig, es va suspendre pel mal estat de salut de l’activista.

L’11 d’abril Assange va ser detingut per la Policia britànica i va ser arrossegat de l’ambaixada equatoriana a Londres, després que Quito rescindís l’asil que li havia concedit el 2012.

Set anys en una ambaixada

Fa gairebé set anys, el 19 de juny de 2012, el periodista es va refugiar en la missió equatoriana per eludir la seva extradició a Suècia, que dos anys abans va demanar la seva entrega per interrogar-lo per presumptes delictes sexuals que ell sempre va negar i dels quals mai va ser acusat.

Assange temia que, si era entregat a la Justícia sueca, acabaria sent extradit als Estats Units, on s’enfronta a càrrecs per la difusió el 2010 de documents secrets sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, entre altres assumptes.

La petició d’extradició dels Estats Units es fonamenta en l’acusació que van presentar en contra seu al maig fiscals federals en la cort del districte est de Virginia, amb seu a Alexandria.

L’acusació argumenta que Assange va ajudar l’exsoldada Chelsea Manning a desxifrar les claus d’accés dels equips informàtics del Govern dels Estats Units per entrar dins aquests sistemes i extreure informació secreta sense deixar empremta. A finals de maig, el Departament de Justícia dels Estats Units va ampliar la seva investigació i va acusar Assange d’haver violat la Llei d’Espionatge al filtrar informació secreta, en el que suposa una escalada en la gravetat dels delictes que se li imputen.

En una presó britànica

Notícies relacionades

Actualment, Assange es troba en una presó britànica complint una pena de 50 setmanes de presó per haver violat el 2012 les condicions de llibertat provisional que li havien fixat les autoritats sueques en relació amb delictes d’agressió sexual.

Assange tornarà a comparèixer davant de la justícia britànica demà 14 de juny.