LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ A RÚSSIA

La premsa independent russa reacciona a l'uníson contra l'arrest de Golunov

Tres diaris liberals publiquen un editorial conjunt històric i portades iguals per denunciar les irregularitats del cas del reporter d'investigació, acusat de tinença de drogues

Una manifestació de protesta, per a la qual no demanaran autorització prèvia, ha sigut convocada per al 12 de juny, mentre surten a la llum nombroses anomalies policials

Russia s leading newspapers  L to R  RBK  Kommersant and Vedomosti  which published the same front page in support of detained journalist Ivan Golunov  are pictured in Moscow  Russia June 10  2019  The headline reads  I am We are Ivan Golunov    REUTERS Shamil Zhumatov

Russia s leading newspapers L to R RBK Kommersant and Vedomosti which published the same front page in support of detained journalist Ivan Golunov are pictured in Moscow Russia June 10 2019 The headline reads I am We are Ivan Golunov REUTERS Shamil Zhumatov / SHAMIL ZHUMATOV (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Per a la maltractada premsa independent de Rússia, ha sigut la gota que ha fet vessar el got. En una resposta històrica sense precedents, les tres principals publicacions russes relativament allunyades de posicions progovernamentals –RBK, Kommersant i Vedomosti– han publicat aquest dilluns un duríssim editorial conjunt en el qual denuncien les irregularitats que han envoltatl’arrest  del reporter d’investigació Ivan Golunov, en presó domiciliària sota l’acusació de tinença i tràfic de drogues, a més d’encapçalar es seves edicions amb la mateixa portada presidida per un titular molt eloqüent: "Som Ivan Golunov".

"No considerem que la presentació, per part de la investigació, de les proves sobre la culpabilitat d’Ivan Golunov sigui convincent; al contrari, les circumstàncies de la seva detenció suggereixen nous dubtes sobre la possibilitat que la llei hagi sigut violada durant el procés d’investigació", han denunciat conjuntament. Amb aquestes paraules, les direccions dels tres mitjans liberals donen credibilitat a la versió dels caps de l’encausat, que asseguren que les drogues van ser col·locades per les mateixes forces de seguretat. Els tres diaris han exigit, a més, la "màxima transparència" en tot el relacionat amb el cas i han advertit que seguiran "amb gran atenció el desenvolupament de la investigació". El que li passi al periodista "no és només important per als periodistes de Rússia, sinó per a tota la societat russa", han conclòs. 

Al clamor de la premsa independent també s’hi han unit algunes veus dels mitjans progovernamentals, com la de Irada Zeinalova, una presentadora del canal NTV, en el seu dia pioner de la televisió independent en aquest país, però que que va caure en l’òrbita del Kremlin el 2001, al cap de poc temps queVladímir Putin arribés al poder, al ser absorbit pel monopoli del gas Gazprom en un procés molt controvertit. "De nosaltres depèn quin país tindrem, si serem ciutadans o no", ha declarat la periodista al servei en rus de la BBC. 

El cas, a Estrasburg

La decisió de la justícia de posar el periodista sota arrest domiciliari i no enviar-lo a un centre de detenció preventiva ha sigut interpretat com una primera victòria pels participants en les accions de protesta durant el cap de setmana. Ara, els líders de la campanya es plantegen com mantenir la pressió en les pròximes setmanes. Els seus advocats, encapçalats per Dmitri Dzhulai, ja han anunciat que portaran el cas davant del Tribunal Europeu de Drets de l’Home (TEDH), ja que durant el llarg interrogatori al qual va estar sotmès Golunov no se li va permetre "ni menjar ni dormir". 

Notícies relacionades

Per al pròxim 12 de juny, dia festiu a Rússia perquè es la commemoració de la declaració de sobirania del país respecte de l’URSS el 1990, ha sigut convocada una gran manifestació de protestaa Moscou. Els seus organitzadors, entre els quals hi ha Andrei Kovalev, redactor en cap de ROMB, un servei de notícies audiovisuals per internet, ja han anunciat que no tenen cap intenció de sol·licitar autorització prèvia a les autoritats.   

A mesura que passen les hores, es van coneixent més detalls de les anomalies que han envoltat les primeres hores de l’arrest del reporter i la subsegüent investigació. El Ministeri de l’Interior s’ha vist obligat a reconèixer que vuit de les nou fotografies presentades com a prova i en les quals es mostrava suposadament un laboratori de producció de narcòtics no pertanyien al pis del detingut. Preguntat per això, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, s’ha limitat a dir: "Sempre hi ha errors; fins i tot els periodistes en cometen". A més, segons ha denunciat el lletrat Dzhulai, quan els agents el van acompanyar a fer el registre al seu domicili, l’acusat es va estar 20 minuts a dins del vehicle policial mentre els primers entraven a l’apartament, cosa que els va donar temps de manipular les seves troballes.