LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Examinat a l'hospital el reporter rus Golunov després d'una possible pallissa

La detenció del periodista, acusat per tràfic de drogues, desencadena una onada de solidaritat a Rússia

Centenars de russos munten piquets davant de seus governamentals i judicials exigint l'alliberament del periodista d'investigació

zentauroepp48545783 ivan golunov  a journalist who worked for the independent we190608203423

zentauroepp48545783 ivan golunov a journalist who worked for the independent we190608203423 / Dmitry Serebryakov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Cinquanta metres exactes de distància mantenien, el migdia d’aquest dissabte, Aleksandr i Fiódor, dos manifestants posicionats des de feia ja hores davant la delegació a Moscou del Ministeri de l’Interior. Amb pancartes de protesta per la detenció, dijous passat, del reporter d’investigació Ivan Golunov, un dels periodistes del seu ram més coneguts de Rússia, tots dos havien rebut instruccions detallades per no acostar-se gaire l’un de l’altre, sota pena de ser presos també per uns agents de policia que, de forma intimidatòria, patrullaven de dalt a baix als voltants de la seu governamental.

El denominat ‘piquet únic’ és l’única acció de protesta de carrer que, d’acord amb la legislació russa, no requereix el vistiplau previ governamental, tal com recordava als seus lectors la publicació ‘online’ ‘Meduza’, on treballa el periodista detingut. I si els dos activistes haguessin fet cas omís de les recomanacions i s’haguessin aproximat a un tram inferior a l’indicat, a efectes legals ja es consideraria una manifestació, amb implicacions jurídiques per als seus participants en cas de no tenir el permís de l’autoritat competent.

"Soc aquí perquè vull solidaritzar-me amb el meu company; cada dia és més difícil treballar com a periodista a Rússia", es lamenta Fiódor, de 19 anys. L’accelerat ritme amb què parla revela que té encara molta por al cos, en especial de les conseqüències que de la seva acció es podrien derivar, tenint en compte que treballa per a una publicació progovernamental. Aleksandr, programador informàtic d’una trentena d’anys, tampoc sembla tenir-les totes, i prega encaridament als reporters que no el fotografiïn. Però la indignació pesa en el seu ànim encara més que la por: “La corrupció a Rússia és insostenible, començant per la del president Putin”.

Inusitada reacció de solidaritat

L’arrest de Golunov, cèlebre per les seves investigacions sobre trames corruptes relacionades amb l’alcaldia de Moscou –en mans de Serguei Sobyanin, un estret aliat de Putin– ha suscitat una inusitada reacció que ha sorprès les autoritats, amb centenars de persones muntant piquets a diverses ciutats i mostres de solidaritat dels responsables dels principals mitjans de comunicació independents, els qui ultimen estratègies i accions de pressió per aconseguir que l’alliberin.

Notícies relacionades

L’encausat, sobre qui pesa l’acusació de tràfic de drogues, per la qual podria ser condemnat a 15 anys de presó, ha sigut traslladat durant dissabte a l’Hospital Municipal número 71 per ser examinat, després de ser objecte de maltractaments, segons el seu entorn. La brigada de l’ambulància que el va traslladar al centre va confirmar l’existència d’“hematomes” i “abrasions al pit”, a més de sospitar “lesions a les costelles” i “commoció cerebral”, segons ha informat Interfax. El seu entorn insisteix a dir que les acusacions són “fabricades”.

Després de passar per l’hospital, Golunov ha sigut portat davant del jutge, que ha ordenat que continuï en arrest domiciliari.