EL FUTUR DEL REGNE UNIT

El 'brexit' i la por de Farage determinen l'elecció del nou líder conservador

Aquest dilluns es coneixerà la llista definitiva de candidatures per rellevar May al capdavant dels 'tories'

zentauroepp34512796 files  this file photo taken on june 24  2016  shows british190607203130

zentauroepp34512796 files this file photo taken on june 24 2016 shows british190607203130 / STEFAN ROUSSEAU

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El brexit va provocar la caiguda de Theresa May i determinarà l’elecció del seu successor. El procés arrenca aquest dilluns, quan es coneixerà la llista definitiva de candidatures al lideratge del Partit Conservador. Tres aspirants, l’exministre d’Afers Exteriors, Boris Johnson, amb un gran avantatge sobre la resta, l’actual en el càrrec, Jeremy Hunt i el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, es perfilen com els contendents amb més possibilitats.

El grup parlamentari celebrarà successives votacions eliminatòries fins al 22 de juny, quan quedaran els dos finalistes. Els 124.000 membres del Partit seran llavors els que amb els seus vots decideixin, no només el seu líder, sinó també el nou primer ministre. La fórmula deixa bastant a desitjar i és criticada per ser poc representativa sobre la realitat de la nació. Els membres del Partit Conservador só majoritàriament gent d’edat avançada, de raça blanca i amb un nivell econòmic acomodat. Són a més, majoritàriament partidaris del brexit. El vencedor el nom del qual es coneixerà a finals de juliol, es podria haver d’enfrontar immediatament a un vot de confiança al Parlament, abans de l’aturada d’estiu.

Por de Farage i Corbyn

Si en alguna cosa tots els aspirants estan d’acord és en un punt: cal evitar tant sí com no unes eleccions generals a curt termini. En un moment d’extrema debilitat, perdent terreny entre les bases, després de la derrota brutal a les eleccions europees, els tories se senten amenaçats pelPartit del Brexit de Nigel Farage i alhora temen un triomf dels laboristes i Jeremy Corbyn.

Les discrepàncies arriben sobre com resoldre el brexit. L’exministre Dominic Raab i Boris Johnson, insisteixen que el Regne Unit ha de deixar la Unió Europea el 31 d’octubre, amb o sense acord. Raab, el més extrem, ha arribat a suggerir la suspensió del Parlament, si els diputats es neguessin a ratificar-lo. El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ha respost que, “això simplement no passarà”.

Perill d’extinció

Notícies relacionades

Johnson està intentant assegurar el vot dels moderats i els centristes, però adverteix que, si el Regne Unit no surt en el termini fixat, "aquest gran partit corre el perill potencial de l’extinció". En la reunió davant els diputats defensant la seva candidatura, Johnson es va presentar com el líder capaç de guanyar l’electorat perdut. “Crec que puc encarregar-me de Farage i recuperar els votants que ell ha aconseguit”, va dir.

Michael Gove en canvi defensa que el Regne Unit no ha d’estar “lligat” a una data i necessita més temps per aconseguir un acord.  Jeremy Hunt, que va votar a favor de la permanència, ara admet que la pressió és molta, i estaria disposat a defensar una sortida sense acord, “com a última solució, i amb tot el dolor, pelsriscos  que comporta per als negocis i per a la unió”, del Regne Unit.