CITA AMB LES URNES

Irlanda es pronuncia sobre el futur a Europa i la llei del divorci

La República Txeca vota aquest divendres i dissabte amb el populista Babis com a gran favorit malgrat els seus problemes amb la justícia

zentauroepp48297207 donegal  ireland   may 23  the ballot box on gola island as 190524165223

zentauroepp48297207 donegal ireland may 23 the ballot box on gola island as 190524165223 / Charles McQuillan

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jornada electoral pelscomicis europeus que va començar el seu camí aquest dijous alRegne Unit Holanda té aquest divendres una nova cita, aquesta vegada a Irlanda i la República Txeca, a l’espera que se celebri el gruix de votacions en la resta de països de la UE, diumenge.

Els centres de votació de la República d’Irlanda tenen una activitat frenètica perquè els votants estan citats per pronunciar-se sobre els comicis europeus i locals, així com en un referèndum per decidir si se suavitzen les condicions de l’actual llei del divorci. Els resultats dels comicis locals i del plebiscit es podrien conèixer dissabte que ve a la tarda, mentre que el de les eleccions europees no es divulgaran fins diumenge a la nit, una vegada s’hagi votat a la resta dels països del bloc comunitari.

Una mica més de tres milions de persones estan cridades a les urnes a Irlanda, on la campanya de les eleccions al Parlament d’Estrasburg ha estat marcada perl’esperit europeista dels partits nacionals, en resposta a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Com a conseqüència del brexit, Irlanda tindrà 13 escons a la pròxima Eurocambra, dos més que fins ara, si bé els nous diputats no podran ocupar els seus seients fins que Londres i Brussel·les concloguin el seu divorci, previst per al 31 d’octubre.

Babis, favorit

També a la República Txeca estan votant aquest divendres en les eleccions europees, en les que s’espera la victòria de la governant Aliança de Ciutadans Descontents (ANO) del primer ministre, el populista Andrej Babis. La cita electoral al país centreeuropeu es prolonga també fins aquest dissabte, i hi estan convocats uns 8,4 milions de persones amb dret a vot per elegir 21 eurodiputats.

Notícies relacionades

Aquests comicis han despertat escàs interès en la República Txeca, un dels països amb una població més euroescèptica i amb la participació més baixa en les eleccions al Parlament Europeu, una tònica que no variarà en aquesta cita, amb una assistència prevista del 20%.

Malgrat estar investigat per abusos amb fons europeus i pendent d’una acusació formal de la fiscalia, Babis és el favorit segons als sondejos, que apunten que podria obtenir entorn del 23% dels vots, seguit del Partit Pirata, amb el 15%, i el conservador Partit Democràtic Ciutadà (ODS), amb el 14%.