EL FUTUR DE LA UE

May presentarà una última proposta sobre el 'brexit' davant del Parlament

La 'premier' farà pública al juny «una oferta, nova i audaç», el seu quart intent davant dels Comuns

Els laboristes parlen d'«improvisació» a l'anunci de la dirigent i la reben amb escepticisme

zentauroepp48227861 britain s prime minister theresa may arrives at church near 190519180314

zentauroepp48227861 britain s prime minister theresa may arrives at church near 190519180314 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La primera ministra britànica, Theresa May, ha anunciat la presentació davant del Parlament d’“una oferta, nova i audaç”, en la seva quarta i última temptativa per aconseguir el suport del seu acord per al brexitbrexit. La proposició arribarà a la Cambra dels Comunsla primera setmana de junyi inclourà alguns canvis respecte als termes del pacte ja conegut.

En un article publicat alSunday Times, la primera ministra assenyala que “no es preguntarà simplement als diputats que reconsiderin”el mateix acord que han rebutjat en tres ocasions, sinó “un paquet de mesures millorat”. “Crec que pot obtenir nous suports”, ha assegurat. May no explica en què consistirà aquesta oferta, capaç de fer canviar d’opinió un nombre suficient de parlamentaris. “Crec que és possible obtenir una majoria al Parlament per sortir [de la Unió Europea] amb un acord”, ha escrit.

Enorme escepticisme

La tramitació del projecte de llei de l’Acord de Retirada començarà a partir del 4 de juny, després de tres temptatives fracassades, i després de la ruptura divendres de les discussions entre elGoverni elPartit Laboristaper trobar unasolució pactadaper albrexit. Després de la nova votació, i sigui quin sigui el resultat, May s’ha compromès aposar data a la seva renúncia, tal com li va exigir el Comitè 1922 de diputatstories, la setmana passada. Els possibles pedaços d’última hora han sigut rebuts amb unescepticisme enorme. Si la llei no és aprovada, el Regne Unit, per defecte, deixaria la UE el 31 d’octubre sense acord.     

El líder laborista, Jeremy Corbyn, ha indicat que s’oposarà al projecte de llei i creu “molt difícil" que hi pugui haver un progrés. Corbyn ha promès considerar les noves propostes de May, “acuradament”, tot i que, segons li havien explicat, no són “fonamentalment diferents”, de les que ja van discutir en les sis setmanes de converses fallides.

Durant una entrevista a la BBC, el líder laborista ha defensat la decisió d’haver adoptat una ambigua posició sobre el brexit. “Els simpatitzants laboristes van votar tant marxar com quedar-s’hi [a la UE]. La resta dels partits en aquesta elecció europea s’estan inclinant d’una banda o d’una altra. Nosaltres no”, ha dit sobre el que cadascú va votar en el referèndum del 2016. Corbyn ha culpat els mitjans de comunicació d’“estar obsessionats a definir tothom pel que va votar fa tres anys”.

Cost per als laboristes

Notícies relacionades

L’ambigüitat dels laboristes pot passar-losuna forta factura a les urnesi contribuir a laresurrecció del Partit dels Liberals Demòcrates. La formació centrista i proeuropea, que desitja la permanència a la UE i celebrar un segon referèndum, podria ser la força més votada a Londres (17%) davant els laboristes (15%), segons l’últim sondeig publicat pel dominical The Observer. A escala nacional, en els comicis del pròxim dijous, el Partit del Brexit de Nigel Farage continua sent el vencedor indiscutible, amb un 34% d’intenció de vot, seguit pel Partit Laborista (20%), amb els Liberals Demòcrates en tercera posició (15%), relegant al quart lloc al Partit Conservador, amb un 12%.

El fàstic amb el partit en el poder i les divisions internes estan arribant a punts inimaginables. Michael Heseltine, exministre i figura prominent en els governs de Margaret Thatcher i John Major, i un dels grans patriarques tories, ha anunciat que en les europees votarà els liberals. “Les futures generacions no ens perdonaran. Ha arribat l’hora d’un segon referèndum”, ha afirmat.