CITA ELECTORAL A LA GRAN BRETANYA

El 'brexit' passa factura a les urnes a conservadors i laboristes

Els dos principals partits pateixen considerables pèrdues en les eleccions locals d'Anglaterra

El Partit dels Liberals Demòcrates i els Verds, els dos proeuropeus, aconsegueixen importants avenços

zentauroepp47994780 counting in the local government elections begins at belfast190503132934

zentauroepp47994780 counting in the local government elections begins at belfast190503132934 / Rebecca Black

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Conservadors i laboristes han pagat a les urnes el preu per la seva desastrosa gestió del brexit. Les dues principals formacions del Regne Unit han registrat pèrdues importants en les eleccions locals celebrades aquest dijous a Anglaterra. Els votants han deixat clar el seu enuig i frustració contra el Govern de Theresa May i contra l’oposició, que lidera Jeremy Corbyn. El més gran beneficiat ha sigut el Partit dels Liberals Demòcrates, que ha aconseguit el control d’almenys deu ajuntaments. Els Verds i el Grup Independent també han obtingut importants avenços en uns comicis amb una participació del 32%. En la projecció de vot a nivell nacional de la BBC, conservadors i laboristes estarien empatats al 28%, Liberals Demòcrates obtindrien un 19% i altres formacions, un 25%.

 El Partit Conservador va ser el més castigat pel vot de protesta dels electors. La seva va ser la derrota més gran en els últims 24 anys. Els ‘Tories’ van perdre més de 1.300  regidors i el control de més de quaranta ajuntaments. Lluny d’aprofitar-se d’aquesta derrota, el Partit Laborista va perdre sis ajuntaments i més d’uns 80 llocs. La diferència és que, si bé els tories estaven resignats amb la derrota, tot i que no tan gran, els laboristes, en les seves prediccions de fa dues setmanes, confiaven guanyar 150 llocs. Els liberals demòcrates han aconseguit gairebé 700 regidors, una victòria com a recompensa a la seva oposició al brexit, igual com els Verds, que han aconseguit entorn de 190 llocs. Hi va haver també gairebé mig miler d’independents.

Missatge simple

Notícies relacionades

Les pèrdues dels conservadors han intensificat les crides de diputats i militants demanant el cessament de la primera ministra. May ha descrit els resultats de, "molt difícils", durant la conferència del Partit Conservador a Gal·les, on un activista l’ha esbroncat. "Sabíem que anaven a ser unes eleccions difícils per a nosaltres, però també ho han sigut per als laboristes", ha declarat la premier. "Crec que la gent està enviant un missatge molt simple als dos principals partits: Posin-se d’acord i concloguin el brexit".  Han sigut, no obstant, les formacions oposades a la sortida d’Europa les que han registrat un ascens més gran. També hi va haver crítiques per a Corbyn per la seva resistència a adoptar una posició més proeuropea.

L’ocorregut en aquestes locals parcials a Anglaterra fa preveure un autèntica matança per als ‘Tories’ en les eleccions europees del 23 de maig, en mans del Partit del Brexit de Nigel Farage.