La crisi veneçolana

Maduro diu que el seu cap d'intel·ligència era un "talp" de la CIA

El general Figuera va estar involucrat en el fallit alçament militar del 30 d'abril

Guaidó va ordenar al seu representant als EUA reunir-se amb el cap del Comando Sud

zentauroepp48106895 manuel cristopher figuera190511172603

zentauroepp48106895 manuel cristopher figuera190511172603

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El general Manuel Ricardo Cristopher Figuera dirigia fa poc la temuda policia política veneçolana, el Sebin, un càrrec al qual s’accedeix recolzat més per la lleialtat política que l’eficiència. Però després del fallit alçament militar del 30 d’abril, Nicolás Maduro va descobrir que es tractava d’un “talp” de la CIA. Figuera va ser darrere de l’alliberament de Leopoldo López, actualment a la residència de l’ambaixador d’Espanya, i alguna cosa més. “Va articular el cop d’Estat, és un traïdor. Fins avui està fugint”, va dir Maduro. Segons el president, Figuera havia sigut captat per la CIA “des de fa més d’un any”. Els incidents del 30 d’abril van buscar crear una fissura a les forces armades.

Abans de sortir d’escena, Figuera va fer circular una carta en la qual alertava Maduro sobre el seu entorn més pròxim, que, segons va afirmar, el portaria a la perdició política. Quan Washington va aixecar les sancions econòmiques que pesaven en contra seu, el palau de Miraflores no va dubtar a considerar Figuera com a enemic. Segons Maduro, el general degradat “va armar el conte” que en la conjura va participar el cap de les forces armades, el general Vladimir Padrino López, i el president del Tribunal Suprem, Maikel Moreno, entre d’altres. Figuera va respondre a la seva degradació amb un vídeo. “Ja n’hi ha prou de culpar el món de les desgràcies del nostre país i continuar exigint més sacrifici a la nostra població”.

Sota sospita

Notícies relacionades

Maduro el va substituir per Gustavo González López, que havia sortit del Sebin fortament criticat. Els analistes no dubten a assenyalar que l’univers de la intel·ligència estatal es troba sacsejat i sota sospita. En aquest context interpreten el trasllat del general majorMiguel Rodríguez Torres a una presó de màxima seguretat. Rodríguez Torres havia sigut al costat de Chávez des de l’intent de cop contra l’expresident veneçolà ja desaparegut Carlos Andrés Pérez, el 4 de febrer de 1992, i va dirigir durant anys el Sebin. L’altra fissura, no menys important, té a veure amb la fugida a Espanya, on va ser detingut, de l’exgeneral Hugo Carvajal, un dels cervells de la contraintel·ligència.

Comanda d’ajuda als EUA.

En aquest context, Guaidó va ordenar al seu representant a Washington, Carlos Vecchio, trobar-se amb el cap del Comando Sud dels Estats Units, l’almirall Craig Faller: “Hem instruït el nostre ambaixador perquè es reuneixi immediatament a fi de poder establir una relació directa i d’abast en matèria de cooperació”, va dir durant la mobilització d’aquest dissabte a Caracas. Guaidó va remarcar en aquest sentit que “no dubtarem”a demanar ajuda “com ho va fer (Simón) Bolívar” en el seu moment.  “No tenim por de dir que sí que hem parlat amb la Força Armada i amb tots els que estan disposats a abonar per al cessament de la usurpació, el govern de transició i les eleccions lliures. Hi ha una clara divisió i ruptura a la Força Armada i són més els que s’hi pronunciaran”, va afegir.