tensió al país caribeny

Guaidó ordena al seu representant als EUA que entauli contacte directe amb el Pentàgon

El president del Parlament i líder opositor demana al seu representant diplomàtic als EUA que es reuneixi amb el Comando Sud nord-americà per a una possible cooperació

zentauroepp48110334 guaido190511210912

zentauroepp48110334 guaido190511210912 / Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
Efe

El cap del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de 50 països, va demanar aquest dissabte al seu representant diplomàtic als EUA, Carlos Vecchio, reunir-se amb el Comando Sud d’aquest país per coordinar una possible cooperació davant de la crisi veneçolana. “Hem instruït el nostre ambaixador Carlos Vecchio que es reuneixi immediatament” amb “el Comando Sud i l’almirall per poder establir relacions directes en matèria de cooperació”, va dir el líder opositor davant desenes de persones que es van concentrar a una plaça de l’est de Caracas.

Va reiterar que al costat de governs aliats, liderats pels Estats Units, mantenen “totes les opcions” sobre la taula en la recerca d’una solució a la crisi veneçolana que inclogui, segons va dir, la sortida del poder de Nicolás Maduro, a qui considera un mandatari il·legítim. Guaidó va explicar que la reunió busca “aconseguir la pressió necessària” per posar fi a l’anomenada revolució bolivariana, al poder des de 1999. “A tota hora he parlat de cooperació (perquè) la intervenció A Veneçuela ja existeix”, va prosseguir al denunciar la suposada participació de cubans a la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) i la presència al país de la guerrilla colombiana de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN).

Les declaracions de Guaidó es produeixen 48 hores després que el cap del Comando Sud dels EUA, Craig Faller, publiqués un missatge a Twitter en el qual es posava a l’ordre de l’opositor veneçolà. “Quan em convidi Guaidó i el Govern legítim de Veneçuela parlarem sobre el nostre recolzament a aquells líders de la (FANB) que prenguin la decisió correcta, que respectin els veneçolans primer, i es restauri l’ordre constitucional. Estem llestos”, va indicar l’almirall.

Emergència del país

El cap del Parlament veneçolà va dir dijous que el seu país ja va passar la “línia vermella” per requerir cooperació militar estrangera, tot i que va destacar que el mecanisme depèn dels països que decideixin prestar ajuda en aquesta matèria. “Sobre la possibilitat o no de cooperació militar a territori veneçolà (...) i si serà requerida o no, alguns dirien, o jo diria, que la línia vermella la vam passar fa temps”, va indicar llavors en una roda de premsa, a l’assenyalar que “l’emergència” del país “és evident”.

Notícies relacionades

“Fixin-se la paraula que he utilitzat,cooperació militar a territori veneçolà, no hi ha possibilitat d’intervenció. ¿Per què? Perquè la intervenció ja existeix, militars cubans exercint d’intel·ligència i contraintel·ligència a Veneçuela, militars russos”, va continuar. Veneçuela travessa una forta tensió política des del gener passat, quan Maduro va jurar un nou mandat de sis anys que no reconeix l’oposició i part de la comunitat internacional.

Al gener Guaidó es va proclamar president interí del país, després de la qual cosa va ser reconegut com a tal per més de 50 països, amb els Estats Units al capdavant.