Crisi política

Els EUA exigeixen l'alliberament del diputat opositor detingut per Maduro

La representació nord-americana va assegurar que hi haurà "conseqüències" si mantenen retingut Edgar Zambrano, vicepresident del Parlament

AME1390  CARACAS  VENEZUELA   08 05 2019 - Fotografia de archivo del 26 de marzo de 2019 que muestra al primer vicepresidente del Parlamento  Eduardo Zambrano  durante una sesion de la Asamblea Nacional presidida por Juan Guaido  en Caracas  Venezuela   Funcionarios del Servicio de Inteligencia detuvieron este miercoles a Zambrano  a quien le fue levantada la inmunidad parlamentaria por la oficialista Asamblea Nacional Constituyente  ANC  luego de haber apoyado el fallido alzamiento militar contra el Gobierno  EFE  Rayner Pena ARCHIVO

AME1390 CARACAS VENEZUELA 08 05 2019 - Fotografia de archivo del 26 de marzo de 2019 que muestra al primer vicepresidente del Parlamento Eduardo Zambrano durante una sesion de la Asamblea Nacional presidida por Juan Guaido en Caracas Venezuela Funcionarios del Servicio de Inteligencia detuvieron este miercoles a Zambrano a quien le fue levantada la inmunidad parlamentaria por la oficialista Asamblea Nacional Constituyente ANC luego de haber apoyado el fallido alzamiento militar contra el Gobierno EFE Rayner Pena ARCHIVO / Rayner Pena (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ambaixada virtual dels Estats Units a Caracas va amenaçar que "hi haurà conseqüències" si les autoritats veneçolanes no alliberen el vicepresident del Parlament, Edgar Zambrano, de l’arrest del qual culpa el president del país i "els seus còmplices".

"La detenció arbitrària del diputat Edgar Zambrano per les forces de seguretat opressores de Maduro a Veneçuela és il·legal i inexcusable. Maduro i els seus còmplices són els responsables directes de la seguretat de Zambrano. Si no és alliberat immediatament, hi haurà conseqüències", va escriure a Twitter l’ambaixada virtual.

La detenció

Funcionaris del Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin) van detenir Zambrano, la immunitat parlamentària del qual va ser aixecada per l’oficialista Assemblea Nacional Constituent (ANC) després d’haver recolzat l’aixecament militar fallit contra el Govern.

"Vam ser sorpresos pel Sebin (Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional), al negar-nos a sortir del nostre vehicle; van utilitzar una grua per traslladar-nos de manera forçosa directament a l’Helicoide (seu de l’organisme)", va dir Zambrano a Twitter. Minuts abans, el diputat, militant del partit Acció Democràtica (AD, socialdemòcrates), havia alertat que era al seu vehicle i que estava envoltat per funcionaris del Sebin.

Després de l’arrest de Zambrano, el cap del Parlament, Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de cinquanta països, va acusar el Govern de Maduro de pretendre desintegrar el poder legislatiu després de l’aixecament de la immunitat de set diputats.

Les reaccions

"Alerto a Veneçuela i a la comunitat internacional sobre la pretensió del règim usurpador de desintegrar el Parlament nacional, a través d’atacs" duts a terme "pels il·legítims Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) i l’Assemblea Nacional Constituent (ANC)", va dir Guaidó en un comunicat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el número dos del chavisme, Diosdado Cabello, va insinuar que tres diputats més seran detinguts en les pròximes hores, després de l’arrest del vicepresident del Parlament, Edgar Zambrano, que va ser present en l’aixecament militar del passat 30 d’abril, liderat per Guaidó. 

Els Estats Units no compten amb ambaixada a Veneçuela des del març passat, quan el país nord-americà va anunciar la suspensió temporal d’operacions a Caracas i el retir del personal diplomàtic.