Crisi a Veneçuela

Maduro vol mostrar fortalesa amb l'arrest del diputat Zambrano

La detenció del vicepresident de l'Assemblea Nacional apunta a la línia de col·laboradors de Guaidó

El diputat reconegut per Washington com a president 'encarregat' assegura que Maduro pretén desintegrar el Parlament

7875e083-e8fc-4bc7-9e33-bf52d2e4b6bd-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Amb l’arrest del diputat Edgar Zambrano, mà dreta de Juan Guaidó, Nicolás Maduro ha intentat enviar un missatge a l’oposició i als seus suports internacionals: ell és el guanyador polític dels incidents del 30 d’abril, que el seu Govern va qualificar de cop d’Estat. La detenció del vicepresident de l’Assemblea Nacional (AN) i, a més, l’home que s’havia encarregat de la llei d’amnistia als militars que desobeïssin Maduro, ha intentat ser mostrada als mitjans estatals com un signe de fortalesa interior, allunyada dels rumors propagats enmig del fallit alçament militar i que presentaven un Govern a les portes de la dissolució. Zambrano va quedar en mans de la reformada policia política (Sebin), el cap de la qual també va rodar per la seva implicació en els incidents de la setmana passada.

L’arrest del diputat va tenir lloc immediatament després de la trobada a Moscou entre el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, i el seu col·lega veneçolà Jorge Arreaza, i cinc dies abans que el mateix Lavrov es trobi a Rússia amb el secretari d’estat nord-americà, Mike Pompeo, per discutir, entre altres coses, la qüestió veneçolana. Les reaccions adverses de Washington davant el cas Zambrano tenen a veure amb alguna cosa més que amb el que li espera al legislador després d’haver perdut la seva immunitat: l’administració de Donald Trump encara no ha pogut torçar-li el braç a Maduro malgrat les duríssimes sancions econòmiques i la seva implicació en el conflicte intern.

La reacció de Guaidó

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), aliat de Maduro, havia ordenat anar contra Zambrano i sis legisladors més acusats delsdelictes de traïció a la pàtria, conspiració, instigació a la insurrecció, rebel·lió civil, concert per delinquir i usurpació de funcions.  Guaidó sabia des de fa dies que això passaria i per això ho va fer públic durant una roda de premsa. Amb el fet consumat, el diputat a qui els Estats Units i 54 Governs més van reconèixer com a president ‘encarregat’ va advertir que el madurisme busca aprofundir la seva disputa amb el Congrés i dissoldre'l. "Alerto Veneçuela i la comunitat internacional de la pretensió del règim usurpador de desintegrar el Parlament nacional, a través d’atacs", va dir sobre les mesures que han pres "els il·legítims Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) i Assemblea Nacional Constituent (ANC).

Guaidó va recordar que des del 2015, quan l’oposició va prendre mitjançant el vot el control de l’AN, el TSJ "ha sigut el braç executor" del madurismoe per intentar fer "desaparèixer" el Legislatiu. "Vint-i-nou diputats han sigut perseguits i capturat per aquest tribunal il·legítim; això representa el 24 % dels parlamentaris opositors al règim". D’aquest grup, "deu diputats han sigut objecte d’intent de violació" de la seva immunitat parlamentària en menys de 24 hores. Al seu torn, l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), creada fa dos anys per funcionar com un contrapoder del Congrés, ha demanat revisar el fur dels legisladors Freddy SuperlanoSergio Vergara Juan Andrés Mejía. Guaidó va assegurar que tots aquests procediments busquen assetjar-lo. "Perseguir els parlamentaris legítimament electes, no farà que desaparegui la ruptura a l’interior del règim, ni tampoc aturarà la lluita als carrers pel cessament definitiu de la usurpació".

Senyals d’ofensiva

Notícies relacionades

El president de l’ANC i número dos ‘de facto’ del madurisme, Diosdado Cabello, es va permetre la ironia respecte a la situació de Zambrano. Va dir que va ser detingut "amb el respecte absolut dels drets humans" i que va ser necessari remolcar el seu vehicle perquè "ja no servirà, ja que passarà molt de temps fins que el torni a fer servir”. A més, va presentar Zambrano com algú que ja ha confessat el seu desencant. "Està parlant", va dir Cabello.

L’arrest de Zambrano va col·locar en un pla secundari una altra decisió derivada dels episodis del 30 d’abril. Maduro va expulsar i va degradar l’exdirector del Sebin, el general de divisió Manuel Figuera i a 54 militars més de la Força Armada Nacional Bolivariana (Fanb) acusats d’estar implicats en l’alçament militar.  Es tracta de cinc tinents coronels, entre ells Sánchez, a càrrec de la direcció del comando que dona protecció a l’Assemblea Nacional, quatre de majors, quatre capitans, sis primers tinents i tinents i 35 sergents. Abans de la seva degradació, Figuera va escriure una carta en la qual va responsabilitzar Cabello, el president del TSJ, Maikel Moreno, i altres estrets col·laboradors de Maduro, de les desgràcies que afronten els veneçolans. En el seu dia, li havia proposat a Maduro que convoqués eleccions lliures i sanegés el Consell Nacional Electoral (CNE).