tensió al pròxim orient

L'Iran qüestiona el pacte nuclear en plena pujada de tensió amb els EUA

Teheran anunciarà aquest dimecres una reducció dels seus compromisos adquirits en l'acord del 2015

La mesura es produeix poc després que el Pentàgon hagi enviat un portaavions a la regió

zentauroepp48055041 teheran190507224121

zentauroepp48055041 teheran190507224121 / ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern iranià anunciarà aquest dimecres una reducció dels seus compromisos de l’acord nuclear multilateral de 2015, just un any després que els Estats Units abandonessin el pacte i a causa del fracàs de la resta de signants al complir les seves obligacions. La mesura es produeix en plena pujada de tensió entre Washington i Teheran. El Pentàgon va enviar dilluns passat un dels seus portaavions a la regió.

El viceministre iranià d’Exteriors per a Assumptes Polítics, Abas Araqchí, informarà d’aquesta nova decisió els ambaixadors a Teheran de Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya, la resta de països signants del pacte. En paral·lel, el president iranià, Hassan Rouhani, enviarà aquest dimecres cartes als líders d’aquestes cinc nacions per explicar aquest pas, del qual no han transcendit detalls.

Segons l’agència oficial IRNA, Rouhani expressarà en aquestes missives que l’Iran ha exercit contenció durant l’últim any però que les altres parts han fracassat al complir els seus compromisos. A més, el ministre d’Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, escriurà una carta a la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, per anunciar els detalls tècnics i legals de la decisió.

El text de les cartes quedarà entre els documents confidencials de l’acord nuclear, però s’informarà del seu contingut. L’Iran exigeix en concret el retorn a la situació de llaços bancaris i de comerç del seu petroli prèvia a la sortida dels EUA del pacte nuclear el 8 de maig de l’any passat. Després de retirar-se unilateralment de l’acord, Washington va tornar a imposar sancions a l’Iran a l’agost i el novembre passats, inclosos al seu sector bancari i petrolier.

Noves sancions

La pressió sobre el sector petrolier es va augmentar el mes passat després que Washington decidís no renovar les exempcions a la compra de cru iranià atorgades a vuit països. A més, el Departament d’Estat dels EUA va anunciar divendres passat la imposició de noves sancions amb l’objectiu d’endurir les restriccions al programa nuclear iranià.

Notícies relacionades

Qualsevol ajuda per augmentar la planta nuclear iraniana de Bushehr, més enllà del reactor ja existent, i qualsevol activitat per transferir urani enriquit fora de l’Iran a canvi d’urani natural, serà sancionable. El JCPOA limita el programa atòmic de l’Iran a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals, però des de la sortida dels EUA ha quedat a la corda fluixa.

Europa ha adoptat una sèrie de mesures per contrarestar les sancions nord-americanes, entre aquestes un canal especial de pagaments, però de moment no han tingut èxit.