GUERRA INTERNA

La crisi del 'lobby' de les armes als EUA s'aguditza amb la sortida del seu president

La guerra pel lideratge de l'Associació Nacional del Rifle es cobra el cap d'Oliver North

zentauroepp47909606 nra president lt col oliver north addresses the 148th nation190428192753

zentauroepp47909606 nra president lt col oliver north addresses the 148th nation190428192753 / LUCAS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Mai en la història recentl’Associació Nacional de Rifle (ANR) havia tingut tant recolzament polític a la Casa Blanca. Els 30 milions de dòlars que es va gastar en impulsar la candidatura de Donald Trump el 2016 s’han vist recompensats amb un president que ha fet seves les actituds del ‘lobby’ de les armes‘lobby’ de les armes i no ha fallat a cap de les conferències que l’organització celebra cada any. Amb aquesta aliança privilegiada no n’ha tingut prou, no obstant, per trampejar la miríada de problemes interns i externs que planen sobre l’organització. Les seves donacions han caigut significativament; la fiscalia de Nova York acaba d’obrir una investigació per examinar les seves finances; proliferen els rumors de corrupció, i ha esclatat la guerra pel seu lideratge intern. 

El cisma s’ha escenificat de portes enfora durant la reunió anual feta aquest cap de setmana a Indianapolis. Dissabte es va anunciar que el seu president, Oliver North, no optarà a la reelecció per renovar el càrrec que expira aquest dilluns. “Vull que sàpiguen que esperava estar avui amb vostès com a president de l’ANR per demanar-los el seu recolzament a la meva reelecció. Se m’ha informat que no succeirà”, va dir North a través d’una carta llegida pel vicepresident de l’organització, en la qual deixava clar que es tracta d’una renúncia forçada. La notícia va ser rebuda amb una mena de silenci aprovatori pels centenars d’assistents a la conferència d’una organització que compta amb uns cinc milions d’afiliats. 

La sortida del’exmarine  i heroi conservador, que va ser condemnat i més tard indultat pel seu paper central enl’escàndol Iran-Contra, és producte de la disputa que mantenia amb el conseller delegat de l’ANR, Wayne LaPierreWayne LaPierre. Fa uns dies, LaPierre el va acusar de pressionar-lo perquè dimitís amb amenaces d’extorsió, després que North demanés que s’investigués la seva gestió financera al capdavant de l’organització. 

Demandes i conspiracions

Notícies relacionades

El detonador és la demanda per presumpta corrupció presentada per l’Associació Nacional de Rifle contra Ackerman McQueen, la firma de relacions públiques que durant dècades ha modelat el seu missatge i que gestiona el seu combatiu canal de televisió de l’ANR, extremadament polític i conspirador. LaPierre va advertir al lideratge de la seva organització que la companyia, a instàncies de North, pretenia humiliar-lo presentant “un devastador informe sobre les finances de l’organització” i acusant-lo d’haver-se gastat centenars de milers de dòlars en vestuari. 

De moment, LaPierre ha prevalgut. Així ha sigut des dels anys noranta, quan va assumir el comandament executiu de l’organització. Però els seus problemes s’acumulen. L’ANR està sent també investigada pels seus possibles llaços amb la trama russa per interferir en les eleccions nord-americanes i, mentrestant, està veient com les organitzacions rivals que propugnen el control d’armes la superen en donacions. Vaticinar la seva mort és, en qualsevol cas, prematur perquè l’ANR ha sobreviscut a nombroses crisis en els seus més de 100 anys d’història