Trump, a l'Associació Nacional del Rifle: "Teniu un amic a la Casa Blanca"

El president dels EUA agraeix al 'lobby' de les armes el seu suport electoral i es compromet a preservar els seus "drets"

zentauroepp38223047 atlanta  ga   april 28  president donald trump speaks at the170428214719

zentauroepp38223047 atlanta ga april 28 president donald trump speaks at the170428214719 / SCOTT OLSON

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Un dia abans que es compleixin els seus primers 100 al capdavant de la presidència dels EUA, Donald Trump va anar a rebre un bany de multituds davant el públic més agraït que probablement pugui trobar aquests dies al país: l’Associació Nacional del Rifle (NRA, en les sigles en anglès). Interromput amb freqüents ovacions, Trump va donar «les gràcies» a l’organització i als seus milions de seguidors pel suport electoral que li van brindar i els va prometre que «els vuit anys d’assalt sobre la Segona Esmena» han arribat al seu final. «Teniu un amic i defensor a la Casa Blanca», va dir el president.

Com en tantes altres coses, Trump ha canviat la seva postura respecte a les armes en els últims temps. Abans d’entrar en política era partidari d’algunes restriccions, com la prohibició de les d’assalt, i va arribar a criticar els que «ballaven al so de la NRA» oposant-se a qualsevol mena de regulació. Però aquests escrúpols van desaparèixer en campanya. El republicà va començar a presumir de tenir llicència d’armes, d’anar armat a vegades o de la passió dels seus dos fills per la caça i la natura. La seva conversió li va valer, entre altres coses, 30 milions de dòlars en donacions de la NRA a la seva campanya.

SENYAL D'INTENCIONS

Notícies relacionades

«Mai més les agències federals perseguiran els propietaris d’armes que compleixen amb la llei. Mai més el Govern mirarà de soscavar els vostres drets i llibertats com a nord-americans», va dir en la conferència que el 'lobby' celebra a Atlanta. En els seus primers dos mesos de mandat, la seva Administració va derogar una directiva que impedia als ciutadans amb greus problemes mentals comprar armes, com volia la NRA, tot un senyal de les seves intencions en aquest àmbit.

El llenguatge polític de Trump sempre ha sigut molt semblant al de la NRA, especialista a produir vídeos tremebunds que exploten les pors més primitives de la ciutadania. Tant l’un com els altres parlen sempre dels empobrits centres urbans nius de violència i es refereixen a la frontera com un colador de narcos i terroristes. «Necessitem el mur per acabar amb el tràfic de persones, per frenar les drogues i evitar que al nostre país hi entri la gent inadequada», va dir el president abans de recordar que, segons estadístiques oficials, l’entrada d’immigrants indocumentats s’hauria reduït el 73% des que és president. «Construirem el mur, sense importar com de baixa o elevada sigui aquesta xifra», va insistir davant l’aplaudiment generalitzat.