terrorisme a àsia

La policia de Sri Lanka es llança a la «caça» de 140 gihadistes, que relaciona amb els atemptats

El cap del grup terrorista responsable dels atacs va ser un dels nou suïcides que van atacar les esglésies i els hotels

L'esglésies han suspès les misses de diumenge i les mesquites han acollit menys fidels per temor de represàlies

zentauroepp47906701 a security officer stands guard outside st  antony s shrine 190426183445

zentauroepp47906701 a security officer stands guard outside st antony s shrine 190426183445 / THOMAS PETER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Sri Lanka manté la màxima alerta per possibles atemptats i ha desplegat fins a 10.000 soldats per tot el país que, a més de protegir edificis i enclavaments estratègics, col·laboren amb les forces de seguretat en la recerca de 140 membres del grup gihadista National Thawheed Yama’ut, autor dels atemptats del Diumenge de Rams a tres esglésies i diversos hotels de luxe que van deixar un saldo de 253 morts i 500 ferits. De moment hi ha 76 persones detingudes, entre elles sirians i iraquians.

Les autoritats van dir ahir que el líder del grup terrorista, Zahran Hashim, va ser un dels nou suïcides –un d’ells una dona– que van fer estalllar els explosius que carregaven a les motxilles que portaven penjades a l’esquena. Hashim apareix en un vídeo, previ als atemptats, al costat de set membres del comando, tots ells vestits de negre i amb el rostre tapat, en el qual manifesten la seva adhesió a Abu Bakr al-Bahgdadi, màxim cap de l’Estat Islàmic (EI). En cas de confirmar-se que darrere dels atemptats hi ha també l’EI, es tractaria de l’atac més gran perpetrat per l’organització terrorista fora de Síria i l’Iraq.

El president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, va confirmar ahir el cessament del cap de la policia del país, una destitució que se suma a la del secretari de Defensa que va dimitir dijous com a conseqüència dels atemptats. Els serveis d’intel·ligència de Sri Lanka coneixien l’amenaça que hi havia d’atacs gihadistes contra la comunitat cristiana, un 10% dels 21 milions d’habitants, però no en van informar a les altes autoritats del país, ni tan sols al president, el que ha generat una gran polèmica i una crisi política en el si mateix del Govern.

Mesures de precaució

L’arquebisbe de Colombo, el cardenal Malcolm Ranjith, va dir ahir que havia vist un document intern dels serveis de seguretat en el qual s’adverteix de possibles nous atacs a esglésies del país. De moment i com a mesura de precaució s’ha resolt cancel·lar tots els oficis religiosos cristians previst per a aquest diumenge. Una situació similar es viu a les mesquites. Són molt poques les que han obert les seves portes per a les pregàries de divendres i les que ho han fet han tingut una molt escassa presència de fidels.

Notícies relacionades

La comunitat musulmana tem que es duguin a terme actes de represàlia per la matança de fa una setmana. “Som aquí per pregar per les víctimes dels atemptats contra les esglésies”, ha dit a l’agència Afp Reyyaz Salley, director de la mesquita Dawatagaha Juma de Colombo. “He vingut a resar perquè reso aquí tots els dies”, ha assenyalat, per la seva banda, Ahmed Riza, de 62 anys, abans d’escoltar el sermó de l’imam en què ha dit que el profeta Mahoma hauria condemnat els atacs.  Aquesta mesquita rep cada divendres la visita de més de 700 fidels, però aquesta setmana a penes han acudit al centre religiós un centenar.

Entre les víctimes mortals dels atemptats hi ha 38 estrangers, dos d’ells una parella d’espanyols, els gallecs María González Vicente i Alberto Chavez Gómez, els cossos del qual han arribat aquest divendres a la localitat de Pontecesures, a Pontevedra, on seran enterrats aquest dissabte.  Tot i que Alberto Chaves era originari del municipi corunyès de Rianxo, havia establert el seu domicili a Espanya a Pontecesures, d’on era María González, i on està previst que descansin els dos.