La ultradreta al Brasil

Bolsonaro rebutja que el Brasil sigui un «paradís» del turisme homosexual

El president sol ser qüestionat per les seves expressions homofòbiques

Al seu torn, Bolsonaro va dir estar «trist» pel nombre d'amputacions de penis al Brasil

AME4769  BRASILIA  BRASIL   25 04 2019 - El presidente brasileno  Jair Bolsonaro  ofrece declaraciones durante la firma este jueves de un decreto que acaba con el llamado  horario de verano   en Brasilia  Brasil   El llamado  horario de verano  suponia adelantar una hora los relojes durante unos tres meses al ano  con el objeto de minimizar el consumo de energia  EFE Joedson Alves

AME4769 BRASILIA BRASIL 25 04 2019 - El presidente brasileno Jair Bolsonaro ofrece declaraciones durante la firma este jueves de un decreto que acaba con el llamado horario de verano en Brasilia Brasil El llamado horario de verano suponia adelantar una hora los relojes durante unos tres meses al ano con el objeto de minimizar el consumo de energia EFE Joedson Alves / Joedson Alves (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president brasiler Jair Bolsonaro té una vocació per la polèmica mediàtica. Enmig de disputes internes que involucren els seus propis fills i el vicepresident Hamilton Murao, i quan la seva popularitat no deixa d’evaporar-se, Bolsonaro va tornar a exhibir la seva homofòbia en públic. “Si vols venir a tenir sexe amb una dona, endavant. Però no podem deixar que aquest lloc sigui conegut com un paradís per al turisme gai. Tenim famílies”, va dir el capità retirat i líder de la ultradreta.

En rigor, Bolsonaro no diu res que no hagués fet saber ja durant els seus dies d’iracund diputat. Temps enrere, el cap d’Estat havia assegurat preferir que el seu fill estigués mort que fos homosexual. La diferència que no deixa de provocar estupor al seu país és que ara Bolsonaro és el president de tots els brasilers.

A començaments de març i en el marc dels carnavals, Bolsonaro va divulgar en el seu propi compte de Twitter unes imatges en les quals es podia veure un home orinant sobre el cap d’un altre, seminú i aparentment amb el seu consentiment. “No em sento còmode mostrant-ho, però hem d’exposar la veritat perquè la població en tingui coneixement i sempre prengui les seves prioritats. Això és en el que s’han convertit moltes festes de carrer en el carnaval brasiler”, es va queixar. No content, dies més tard va insistir amb el tema:  “¿Què és la pluja daurada?”, va voler saber sobre la filmació que havia divulgat.

Al mig dels carnavals, la popular cantant Daniela Mercury no només va acusar el Govern d’una creixent intolerància sexual. Ella va gravar juntament amb Caetano Veloso el tema “Prohibit el Carnaval” en el qual tots dos ironitzen sobre els valors conservadors de les autoritats. “Obre la porta d’aquest armari, que no hi ha censura que m’aturi / Obre la porta d’aquest armari, que l’alegria cura, vine a fer-me un petó”, criden Caetano i Mercury. Segons Veloso, l’autor de “Tropicalia”, la cançó va ser pensada com “una resposta als poders brasilers”.

Notícies relacionades

Però Bolsonaro és indiferent a aquests assenyalaments i per això no deixa de “sexualitzar” les seves intervencions mentre es mantenen en l’aire decisions polítiques de pes com la reforma del sistema de pensions. El capità retirat s’ha mostrat les últimes hores “trist” per les 1.000 amputacions de penis que afirma que es produeixen cada any al país a causa de la falta “d’aigua i sabó”. Després de visitar el Ministeri d’Educació va dir: “Hem de trobar una manera de sortir del fons del pou ajudant aquestes persones, conscienciant-les, mostrant realment el que han de fer i evitar que s’arribi a aquest punt ridícul, trist per a nosaltres”.

El Govern d’ultradreta és recurrent en aquests temes així com en presentar d’una manera retrògrada les qüestions de gènere. Dies enrere, Damares Alves, la ministra de la Família i els drets humans, es va presentar al Congrés amb un missatge programàtic: “dins de la meva concepció cristiana, la dona, sí, en el matrimoni, ha de ser submisa a l’home i això és una qüestió de fe”.