AMÈRICA LLATINA

Bolsonaro decep els brasilers en els seus cent primers dies de Govern

La majoria dels ciutadans al Brasil consideren que les reformes impulsades pel president només beneficien la classe alta

Brazil’s President Jair Bolsonaro speaks during inauguration ceremony of the new Education Minister Abraham Weintraub at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil April 9, 2019. REUTERS/Adriano Machado

Brazil’s President Jair Bolsonaro speaks during inauguration ceremony of the new Education Minister Abraham Weintraub at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil April 9, 2019. REUTERS/Adriano Machado / ADRIANO MACHADO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern del president brasiler Jair Bolsonaro registra una caiguda de popularitat accelerada al completar els primers 100 dies de mandat, segons revela un sondeig de l’Institut Vox Populi.

L’enquesta, realitzada a petició de la Central Única de Treballadors (CUT), constata un augment del 46% al 70% dels brasilers insatisfets amb la situació del país, davant el 28% que van dir estar satisfets. 

La investigació CUT-Vox apunta un elevat nivell de reprovació a la proposta de reforma de pensions i el 62% de les persones consultades van admetre que tenen por de perdre la seva feina.

Després delfracàs de la reforma laboral i la promesa de crear llocs de treball, els economistes argumenten que una reforma del sistema de pensions, associada a la caiguda de la renda dels beneficiaris, podria impactar l’economia municipal i elevar a 500.000 el nombre d’aturats, va indicar Red Brasil Actual.

Entre les propostes del Govern més reprovades per la població hi ha la disminució dels drets laborals, amb un 73%; el final de l’augment real del salari mínim, reprovat per un 68%, i la reforma del sistema de pensions, amb un 65% de rebuig.

Rebutgen propostes governamentals

"És impossible estar satisfet amb aquesta conjuntura, amb la paràlisi de l’economia", va dir el president de la CUT, Vagner Freitas, que va indicar que totes les propostes del govern de Bolsonaro "prenen drets socials i laborals de la classe treballadora i beneficien els empresaris, i creen un quadre d’insatisfacció".

Notícies relacionades

"La gent està perdent les esperances d’un ús decent, d’una vida millor, això és el resultat dels cent dies de desgovern Bolsonaro", va afegir Vagner.  Després de la segona volta d’eleccions de l’octubre passat, el 56% dels brasilers creien que les seves vides i les de les seves famílies millorarien, però amb tres mesos de govern de Bolsonaro, aquesta xifra va caure al 22%, d’acord amb l’enquesta.

El sondeig va ser fet en els primers dies d’abril i va incloure 985 entrevistes personals, amb brasilers majors de 16 anys en 120 municipis de tots els estats i el Districte Federal.