INVESTIGACIÓ

Estat Islàmic assumeix l'autoria dels atemptats a Sri Lanka

El Govern de Sri Lanka sospita que els atemptats van ser "en represàlia" per la matança de Christchurch

El viceministre de Defensa explica al Parlament el resultat de les primeres investigacions dels atacs

zentauroepp47860275 sri lanka funeral190423103937

zentauroepp47860275 sri lanka funeral190423103937 / JEWEL SAMAD

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els 359 morts (xifra actualitzada a primera hora de dimecres) i més de 500 ferits a Sri Lanka són la factura per Brenton Harris. És la teoria amb què treballa el Govern singalès: els atemptats del Diumenge de Resurrecció són la venjança per la matança de musulmans que aquell supremacista australià va perpetrar a dues mesquites de Nova Zelanda el mes passat. Aquestes sospites s’han fet públiques gairebé al mateix temps quel’Estat Islàmic ha assumit l’autoria dels atacs.

Les investigacions preliminars suggereixen que la cadena d’explosions en esglésies i hotels de Sri Lanka "es va fer en represàlia per l’atac a musulmans de Christchurch", va afirmar aquest dimarts Rujan Wijewardene, ministre de Defensa, en el primer ple parlamentari després dels atemptats. No va aclarir en què recolza aquesta assumpció, que és compatible amb la malaltissa lògica de greuges que mou l’extremisme religiós però que grinyola amb la llarga preparació que necessiten uns atemptats tan sofisticats com els de diumenge. Requereixen l’elaboració d’explosius, pisos francs, l’ensinistrament dels suïcides i la companyia per evitar desercions d’última hora. Els experts parlen de mesos i no de les cinc setmanes que separen Sri Lanka de Nova Zelanda.

El ministre també va apuntar una segona organització extremista, Jammiyathul Millathu Ibrahim. Ahir havia acusat el National Thowfeek Jamaath (NTJ), un grupuscle radical conegut pel seu pedestre vandalisme contra símbols budistes. El seu líder,Mohammed Zaharan, exigia la mort d’infidels en inflamades arengues per internet, però no se’ls coneixia cap acció terrorista. El portaveu governamental, Rajitha Senaratne, va jutjar improbable que una “organització tan petita” pogués dissenyar i executar una acció de tal magnitud i va apuntar al “recolzament internacional”.

Cautela davant de la reivindicació

Per la seva part, l’Estat Islàmic ha reivindicat l’autoria de l’atemptat. L’assumpció permet els dubtes. D’una banda, va arribar des de l’habitual agència Amaq i confirmaria l’ajuda externa. De l’altra, aquest grup gihadista s’ha atribuït abans altres atemptats aliens o simples accidents, i no ha aportat aquesta vegada cap dels vídeos a l’ús, en què els terroristes juren la seva lleialtat eterna abans d’immolar-se i la seva política propagandística empeny a la reivindicació immediata. Fonts d’intel·ligència nord-americana ja havien remarcat els patrons d’Estat Islàmic en els atemptats de Sri Lanka, però s’havien mostrat cauts per la demora.

Agents del Regne Unit, de la Interpol i de l’FBI han sigut enviats a Sri Lanka per aprofundir en les investigacions. Els detinguts han pujat de 24 a 40, i entre ells hi ha un ciutadà sirià. L’escrutini de les càmeres ha permès veure un dels suïcides amb una motxilla a l’esquena a l’església de Sant Sebastià. El sospitós dona un afectuós cop a l’esquena a un nen abans de fer detonar l’explosiu que mataria dotzenes de fidels. En els atemptats van morir 45 nens, segons l’ONU.

Fonts policials han revelat que els autors dels atacs a dos hotels són una parella de germans d’uns 20 anys i fills d’un ric comerciant de serps de Colombo, segons l’agència France Press. Un altre atemptat planejat a un quart hotel va fracassar, no se sap si per la fallada del dispositiu o perquè el terrorista va canviar d’idea. Hores després es va volar pels aires quan era perseguit per la policia.

Estupefacció

Les investigacions avancen en paral·lel a l’estupefacció pel passotisme de les forces de seguretat davant de l’alerta de probables atemptats rebuda 10 dies abans. El document era concís i inequívoc: assenyalava el grup NTJ i identificava sis sospitosos que planejaven atacs suïcides en “esglésies importants”. L’alerta estava escrita en anglès i singalès; va ser firmada pel subinspector de policia, Priyalal Disanayaka, i anava dirigida als directors de quatre agències de seguretat nacional amb la petició que extremessin l’atenció. Es desconeix què va aturar el seu curs però tot apunta a lesturbulències polítiques. El president, Maithripala Sirisena, va cessar l’any passat el primer ministre, Ranil Wickremesinghe, qui va recuperar el càrrec amb una sentència del Tribunal Suprem. La cúpula política està fragmentada en faccions irreconciliables des d’aleshores i no és estrany que els responsables de la seguretat de l’Estat es reuneixin a l’esquena dels ministres.

Notícies relacionades

La normalitat s’intueix llunyana encara a Colombo, una de les capitals més caòtiques i vibrants de l’Àsia. Militars i policies patrullen els seus carrers sense l’acostumat trànsit i guarden les entrades dels edificis oficials i esglésies. Els Estats Units han alertat que els grups radicals podrien estar planejant més atacs al país i el Govern ha declaratl’estat d’emergència, que permet detenir i interrogar qualsevol sospitós durant dues setmanes sense ordre judicial. No es prenia aquesta mesura des que 10 anys enrere l’Exèrcit va aixafar els rebels tàmils i va liquidar una guerra que havia dessagnat el país durant més de tres dècades.

Els indicis suggereixen que la tragèdia podria haver sigut més gran. La policia va desactivar ahir una bomba de 50 quilos a l’aeroport internacional i avui han sigut trobats 87 detonadors i s’ha emès una alerta per un camió carregat explosius que podria estar circulant per la capital.