LA XACRA DEL TERRORISME

Funerals multitudinaris a Sri Lanka pels antemptats de diumenge

Les cerimònies se celebren enmig de grans mesures de seguretat pel temor de nous atacs

zentauroepp47860649 a woman reacts next to two coffins during a mass burial of v190423182334

zentauroepp47860649 a woman reacts next to two coffins during a mass burial of v190423182334 / ATHIT PERAWONGMETHA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dolor infinit i moltes llàgrimes van inundar aquest dimarts Sri Lanka durant els multitudinaris funerals per les 321 persones assassinades en els atemptats de diumenge passat, en la pitjor onada de violència al país en una dècada. Més de 1.000 persones van assistir a una cerimònia commemorativa a l’església de Sant Sebastià a la ciutat costanera de Negombo, al nord de la capital, Colombo, on més de 100 feligresos van ser assassinats mentre resaven al temple.

La cerimònia va començar amb oracions i cants sota un envelat col·locat al pati de l’església, encara amb la major part del seu sostre arrencat per l’explosió. Els familiars i amics dels morts es van agrupar al voltant dels taüts, on es van viure moments d’angoixa i dolor. Alguns van necessitar ajuda.

Amenaça latent

El temor, no obstant, continuava ben palpable en molts dels temples on es feien els funerals, ja que l’amenaça de nous atemptats continuava vigent. En aquest sentit, el cardenal Malcolm Ranjith, arquebisbe de Sri Lanka, que va dirigir el servei, va instar altres esglésies a retardar els memorials enmig de temors que hi hagi més atacs contra la llibertat. "Les forces de seguretat encara no han aclarit la situació (...) Hi podria haver més atacs contra reunions públiques", va dir després del servei.

Després de la cerimònia a l’església de Sant Sebastià, els 22 taüts van ser traslladats a un enclavament on s’havien excavat les fosses per als enterraments, a prop del temple. Els espectadors van observar la processó amb un emotiu silenci envoltats de policia i soldats, ja que les mesures de seguretat eren extremes. "Tots estem en xoc. Tots temen per les seves vides, temen que després de tants anys de pau tornin els fantasmes del passat", explicava Weramunda, encara consternat.

Les bombes van destrossar una calma relativa a l’illa, de majoria budista, de l’oceà Índic, des que la guerra civil lliurada per separatistes tàmils, majoritàriament hindús, es va acabar fa 10 anys i va despertar el temor d’un retorn a la violència sectària.

Dolor a Galícia 

Notícies relacionades

A milers de quilòmetres de l’illa, a Galícia, el dolor també era immens i palpable a les localitats de Rianxo i Pontecesures, d’on eren Alberto Chaves i María González, la parella morta també en els atemptats. A les dues localitats s’han decretat tres dies de dol i s’han organitzat dos minuts de silenci en plens extraordinaris, en els quals es va llegir una declaració institucional de repulsa a la "barbàrie" terrorista.

Els dos municipis estan intentant accelerar els tràmits de repatriació dels cossos perquè siguin enterrats a Galícia el més aviat possible. L’Alberto, de 31 anys i natural de Rianxo, treballava a la filial de l’empresa Profand, de Vigo, a l’Índia. La seva nòvia, María, de 32 anys, ho feia a l’empresa de la seva família a Padrón, especialitzada en equipaments de treball, i havia anat a visitar-lo a Sri Lanka.

Temes:

Sri Lanka