GAIREBÉ 300 MORTS

Aquest és el grup terrorista que hi ha darrere els atemptats a Sri Lanka

zentauroepp47839934 editors note  graphic content   sri lankan special task forc190421195427

zentauroepp47839934 editors note graphic content sri lankan special task forc190421195427 / ISHARA S KODIKARA

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els atemptats terroristes de Sri Lanka que van deixar almenys 290 morts i més de 500 ferits diumenge passat han posat un nou grup islamista radical en el centre del panorama internacional. Fins al Diumenge de Resurrecció, el National Thowheeth Jama'ath (NTJ) era conegut al país pel seu vandalisme contra estàtues budistes. Ara les autoritats locals l’acusen de cometre un delspitjors atacs terroristes de les últimes dècades a l’illa de l’Índic. 

La lluita del l’NTJ contra els monjos budistes radicals va dominar els titulars dels mitjans locals i va commocionar els esrilanquesos el desembre passat quan els seus membres van destrossar unes estàtues budistes d’un país amb més del 70% de la població seguidora d’aquesta religió. 

El salt al panorama internacional de l’NTJ ha sigut a través dels atacs suïcides comesos diumenge passat durant la celebració de la missa de Pasqua en diferents parts del territori, concentrades en esglésies de minories cristianes i hotels de luxe. De moment, les autoritats esrilanqueses han detingut 24 persones24 persones per aquests atemptats, que encara no han sigut reivindicats. 

Ajuda internacional

El Govern esrilanquès va atribuir la responsabilitat de la violència al grup NTJ però va reconèixer les sospites que els seus membres haguessin rebut recolzament extern per cometre aquest atac. "Tenim problemes per veure com una petita organització en aquest país ha pogut fer tot això", va afirmar el portaveu del Govern.

Segons el Centre Soufan, una oenagé que investiga amenaces a la seguretat mundial des de la seva seu a Nova York, la cuidada planificació i coordinació dels atemptats a Sri Lanka, amb més de sis atacs simultanis en diferents punts del país, recorda wls "atacs de grups salafistes-gihadistes, especialment aquells en què els grups locals van rebre ajuda estrangera". 

En aquesta mateixa línia, la violència registrada a l’illa de l’Índic té molts paral·lelismes amb els atacs de la nit de Nadal d’Indonèsia el 2000, perpetrats per un moviment extremista local en coordinació amb Al-Qaida, o els atemptats suïcides comesos a la capital jordana d’Amman el 2005. "Aquests atacs estan dissenyats per augmentar les tensions de la comunitat desestabilitzar els governs dels països on tenen lloc", ha afirmat el Centre Soufan.

Racisme

Fa anys que, les dues principals organitzacions gihadistes internacionals, Al-Qaida i Estat Islàmic, busquen reclutar nous membres dins de les comunitats musulmanes al subcontinent indi. Per fer-ho, han utilitzat una propaganda contra el racisme i les persecucions que viuen els practicants de l’islam a la regió. A Sri Lanka, el 9,7% de la seva població és musulmana, segons el cens del 2012.

Notícies relacionades

L’atac a les esglésies i hotels de luxe té un clar fonament d’odi religiós cap a la població cristiana, que està compost pel7,6%  dels esrilanqueses, i contra el turisme i els signes de la presència d’occident en un país de paisatges paradísiacs. Un dels líders de l’NTJ, Abdul Razik, ha sigut arrestat diverses vegades per incitar a l’odi religiós. 

Segons ha explicat l’expert en seguretat Sameer Patil al 'The New York Times', els vincles amb les organitzacions terroristes internacionals es poden haver intensificat en els últims anys gràcies als musulmans esrilanquesos que es van desplaçar per lluitar en les guerres de Síria i l’Iraq. La pèrdua de territori per part d’Estat Islàmic al Pròxim Orient ha forçat els lluitadors estrangers a tornar als països d’origen i formar part d’aquest fenomen terrorista global que ja no entén de fronteres.