matança a sri lanka

«Vaig entrar a ajudar i el sacerdot va sortir amb el cos cobert de sang»

Els testimonis dels supervivents relaten l'horror que es va viure a les esglésies i hotels després dels atemptats

zentauroepp47840698 clm37  colombo  sri lanka   21 04 2019   security personnel 190421195445

zentauroepp47840698 clm37 colombo sri lanka 21 04 2019 security personnel 190421195445 / M A PUSHPA KUMARA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els atemptats de Sri Lanka remarquen la lògica terrorista: la matança està assegurada si busques els fidels als seus temples en dies assenyalats. Un supremacista blanc va deixar una cinquantena de morts després de buidar els carregadors de les seves armes semiautomàtiques a dues mesquites quan començaven les seves pregàries de divendres a Christchurch (Nova Zelanda) el mes passat. I ahir, Diumenge de Resurrecció, que remata la Setmana Santa, l’explosió gairebé simultània de bombes a tres esglésies va matar centenars de cristians.

Va ser el despertar fragorós per a un sofert país que creia haver-les deixat enrere. Els atemptats amb bombes eren quotidians durant la guerra civil que durant dècades va dessagnar el país. Ladefinitiva aixafada dels rebels tàmils per l’Exèrcit el 2009va atorgar als singalesos una relativa tranquil·litat que ahir va quedar trencada. Els testimonis dels ferits revelen el temor que tornin aquells dies de plom.

La primera bomba va devastar el bonic temple gòtic de Sant Sebastià, a uns 30 quilòmetres de Colombo. “Hi ha hagut un atac amb bomba a la nostra església, sisplau vinguin si tenen a familiars aquí per ajudar-los”, es llegia pocs minuts després a la seva pàgina de Facebook. Lesimatges que han circulat per les xarxesmostren el seu terra cobert per les restes de la teulada parcialment desplomada, bancs de fusta estellats i cadàvers desballestats. “Vaig entrar a ajudar i el sacerdot va sortir amb el cos cobert de sang”, va revelar N. A. Sumanapala a l’agència France Press. “Hi havia un riu de sang. No hem viscut res com això en 10 anys. Hi ha molta por, no només a la comunitat cristiana, sinó en tothom”, va afegir.

La segona bomba va esclatar a l’església de Sant Sebastià, a la localitat de Negombo. El Gabriel, el germà del qual va resultar ferit, admetia el seu estat de xoc. “No volem que el nostre país torni a aquell fosc passat en què vivíem amb por d’atemptats suïcides”, va assenyalar. I poc després la policia informava d’un altre atemptat a l’Església de Zion, a la capital. I més tard a tres dels hotels més exclusius de Colombo. Els terroristes van detonar els explosius als restaurants aprofitant la massiva afluència de l’esmorzar. El responsable de l’Hotel Cinnamon Grand, pròxim a la residència del primer ministre, va corroborar que es tractava d’un atemptat suïcida: “Es va col·locar al capdavant dels que esperaven a la cua i es va fer esclatar”.

Actes de discriminació

Els comptes oficials sobre morts no atribueixen cap als atemptats als hotels. Un testimoni de la detonació al Tropical Inn, però, va afirmar a la televisió local que havia vist cossos desmembrats.

Notícies relacionades

La premsa destinada al lloc parla d’unamassiva presència policial i militardavant els edificis oficials. Abans que el Govern decretés el toc de queda indefinit a tot el país, singalesos de totes les religions s’havien dirigit en massa a les clíniques a donar sang.

L’atemptatrevela la fràgil convivència al mosaic religiós de l’antiga Ceilan. La minoria cristiana, tot just un 7% de la població nacional, va denunciar l’any passat haver patit 86 actes de discriminació, amenaces o violència. Alguns grups van revelar que havien patit pressions perquè acabessin els seus actes religiosos perquè les autoritats els havien qualificat de “no autoritzats”.