COMICIS AL PAÍS NÒRDIC

La ultradreta amenaça la victòria socialdemòcrata a Finlàndia

L'SDP torna a ser la força més votada del país 20 anys després, amb el 85% escrutat

finlandia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La virtual victòria dels socialdemòcrates a Finlàndia té un sabor agredolç. Malgrat ser la força més votada 20 anys després, la tremenda puixança de la ultradreta els deixa només un escó per sobre dels ultres. El partit encapçalat per Antti Rinne (SDP) aconsegueix un 18,1% de suport davant els 17,6% de l’extrema dreta amb el 85% de vots escrutats. 

La victòria socialdemòcrata també es deu a la caiguda en picat de l’Executiu sortint, format per un tripartit entre liberal-conservadors i l’extrema dreta. Així, el Partit de Centre del fins ara primer ministre Juha Sipilä ha patit una dura patacada a l’obtenir un 15% dels sufragis, segons els resultats provisionals, lluny del 21,1% que el 2015 li va permetre encapçalar el govern. L’altra pota liberal del govern, el Partit de Coalició Nacional, sembla salvar els mobles amb una lleugera caiguda de l’1,5%. El 16,3% obtingut els obriria la porta a poder entrar en un futur gabinet.

Millora de l’esquerra

L’agendad’austeritat  impulsada per Hèlsinki, amb retallades de 4.000 milions d’euros que han afectat l’educació, la seguretat social i la sanitat, s’ha pagat cara en un dels països on l’Estat del benestar és més arrelat.

Així, en un escenari poc comú a Europa, els votants han recompensat els partitsd’esquerra  que han fet campanya contra el canvi climàtic i la desigualtat a base d’una despesa social més gran i impostos. D’una banda, els Verds han crescut fins al 10,6% dels vots mentre que la socialista Aliança d’Esquerra ho ha fet un 8,7%, situant-se com a cinquena i sisena força respectivament i registrant augments de 2,1 i 1,5 punts.

Govern de coalició

Notícies relacionades

A diferència dels seus veïns nòrdics, a Finlàndia els governs en minoria no són usuals. Amb fins a vuit partits a l’hemicicle i una majoria necessària de 101 diputats, s’esperen coalicions entre tres o més formacions, una cosa que a causa de les diferències ideològiques entre ells sembla complicada.

Vencedors d’aquests comicis, els socialdemòcrates hauran d’iniciar unes negociacions que molt probablement s’encavalcaran amb les eleccions europees del 26 de maig vinent. Diversos analistes assenyalen la possibilitat que per al seu pròxim executiu comptin amb la Coalició Nacional, els Verds i els liberals del Partit Popular, que han obtingut un 4,8%. Tot i que la majoria de partits rebutja qualsevol negociació amb la ultradreta, la seva encara rellevant força serà difícil d’obviar.

Temes:

Finlàndia