VIOLÈNCIA AL BRASIL

Un músic negre mor cosit a trets per soldats a Rio de Janeiro

El governador es desentén del crim davant l'augment de la permissivitat amb la violència policial després de l'arribada de Bolsonaro al poder

zentauroepp47679744 the son of 46 year old evaldo dos santos rosa grieves at the190409180534

zentauroepp47679744 the son of 46 year old evaldo dos santos rosa grieves at the190409180534 / Fabio Teixeira

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Aquest dimarts diluviava a Rio de Janeiro i la pluja es barrejava un altre cop amb les llàgrimes dels perdedors de sempre. Aquesta vegada els tocava plorar als familiars d’Evaldo dos Santos Rosa. Diumenge a la nit viatjava amb la seva família per la zona nord de Rio de Janeiro. Venien d’una festa infantil. Cantaven i feien broma sense advertir el perill. Quan l’automòbil va entrar al barri de Guadalupe va rebre 80 bales. Al cos de Dos Santos Rosa, músic vocacional i agent de seguretat, se n’hi van incrustar desenes. Tenia 51 anys. La seva dona, el seu sogre i els seus dos fills van sortir il·lesos.

Luciana Oliveira, la vídua, va haver de cridar molt fort perquè les autoritats arrestessin 10 soldats involucrats en la mort del seu marit. Però abans que la justícia intervingués en l’assumpte, els responsables de l’assassinat van creure estar blindats per la impunitat que els ha promès el governador carioca Wilson Witzel. “Ells se’n van riure. Els vaig dir assassins i se’n van tornar a burlar-se”,va dir Oliveira. 

Quan es va conèixer la notícia, el Comando Militar de la Zona Est va dir que els uniformats havien reaccionat contra “una agressió procedent de criminals a bord del vehicle”. La hipòtesi era tan escandalosa que aviat va ser rebutjada. D’una banda, havia sigut refutada pels testimonis de l’envestida militar. D’altra banda, la víctima no tenia armes. Witzel, que competeix amb el president d’ultradreta Jair Bolsonaro en l’elogi de la repressió estatal indiscriminada, també se’n va desentendre. “No soc jutge de la causa. No hi era. No em correspon fer cap judici de valor, ni de bon tros teixir cap mena de crítica sobre els fets. Jo confio en les institucions”.

Increment de la mortaldad

Notícies relacionades

Witzel va començar la seva gestió sense la presència militar a la “ciutat meravellosa” després de 10 mesos d’intervenció amb el propòsit no complert de reduir la violència urbana, especialment als llocs on les faccions del narcotràfic es disputen el territori. Unes 6.000 persones de mitjana hi perden la vida cada any. Però durant la intervenció castrense en van morir un 33,6 % més amb relació al mateix període del 2017. Des que Witzel s’ocupa dels assumptes de Rio de Janeiro han sigut abatudes 305 persones, un 17,6% més respecte al mateix període del 2018. Dies enrere, el governador va reconèixer que la policia recorre a franctiradors per disparar a distància contra sospitosos armats. 

La mort d’Evaldo dos Santos Rosa té a més el component del racisme encobert. D’acord amb Amnistia Internacional, el 77% dels joves assassinats al Brasil són afrobrasilers i en la seva gran majoria viuen als barris marginals que es coneixen com a faveles. El 67% dels aturats pertanyen a aquesta franja de la societat exposada sempre a la sospita. Una enquesta recent conjunta d’Oxfam Brasil i Datafolha assegura que per al 81% de la població d’aquest país, el color de la pell és un factor determinant de l’abordatge policial. El racisme ha trobat més permissivitat amb Bolsonaro. Fernanda Vicentina da Silva ho va poder comprovar en carn pròpia. Va intentar prendre’s un cafè al McDonald’s d’un barri de classe mitjana-alta de São Paulo. El guàrdia de seguretat, negre com ella, no la va deixar passar. Li va dir:“Aquí tots són blancs”.