CONTROVÈRSIA A ITÀLIA

Els ultres de la política i de la religió se citen a Verona

Representants del catolicisme radical i de l'extrema dreta es reuneixen en el Congrés Mundial de les Famílies

L'agenda antifeminista, antiavortista i antiLGTBI envolta de polèmica la trobada des de fa setmanes

zentauroepp47548199 brian s  brown  american co founder of the national organiza190329183642

zentauroepp47548199 brian s brown american co founder of the national organiza190329183642 / FILIPPO MONTEFORTE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Representants de l’extremisme ultracatòlic i de les elits de la dreta més radical es reuneixen fins aquest diumenge a Verona, ciutat italiana que acollirà la 13a edició del Congrés Mundial de les Famílies (WCF, per les seves sigles en anglès). La reunió, que ha sigut precedida per setmanes de polèmiques per l’agenda antifeministaantiavortista antiLGTBI de la trobada, ha sigut criticada com un intent de soldar els moviments polítics ultres amb les poderoses organitzacions del fonamentalisme cristià de cara a les pròximes cites regionals i internacionals. 

L’objectiu públic de la trobada és, de fet, revertir les polítiques contra l’anomenada família tradicional. De tal manera que, com es preveia, la reunió ha començat amb un ofensiva contra la interrupció voluntària de l’embaràs, una pràctica que ha sigut legalitzada en la majoria dels països desenvolupats des de fa més de tres dècades i que últimament està tornant a ser discutida a diversos països europeus. 

"L’avortament és un homicidi", ha dit l’italià Massimo Gandolfini, en un dels discursos d’obertura. El bisbe de Verona, Giuseppe Zenti, ha afegit que és "un delicte". Un argument pròxim a la retòrica de la Lliga de Matteo Salvini, el ministre de l’Interior italià, que serà un dels convidats estrella de la cita.

De fet, Salvini ja va suggerir que la crisi de la família tradicional hauria contribuït a les baixes taxes de natalitat d’italians, raó per la qual, segons ell, els italians correrien el risc de ser reemplaçats pels immigrants. Un argument que no troba cap fonament en els estudis realitzats i que s’inspira en les idees de les associacions fonamentalistes nord-americanes sorgides en els 90 per combatre les lleis de despenalització de l’avortament.

El precedent dels EUA

"Tot el que es discutirà a Verona sobre avortament, divorci i homosexualitat ja s’ha parlat als Estats Units", ha opinat Neil Datta, president d’EPF, una oenagé amb seu a Brussel·les que vigila aquests grups i les seves activitats. "Fa 8 anys que els observem i hem vist enormes quantitats de diners invertides a promoure aquestes idees", va exposar Datta, en una trobada amb la premsa estrangera acreditada a Itàlia.  

Per això el congrés té un caràcter transnacional. A més de l’espanyol Ignacio Arsuaga, fundador del ‘lobby’ ultracatòlic Hazte Oír, també han anunciat la seva presència Igor Dodon, president de Moldàvia i contrari al col·lectiu gai; Katalin Novak, ministra de Família hongaresa pel partit Fidesz, i Theresa Okarof, una activista nigeriana que es va fer coneguda el 2013 per un projecte de llei antihomosexual a Uganda que finalment va ser aprovat. També Rússia comptarà amb diversos representants, com ara Dimitri Smirnov, arxipreste de l’Església Ortodoxa de Rússia, i l’oligarca Konstantin Malofeev, promotor de Rússia Unida, el partit de Vladímir Putin.

La dreta roïna

Notícies relacionades

"És una trobada de la dreta roïna", ha conclòs Luigi di Maio, el líder del Moviment 5 Estrelles (M5S), aliat de Salvini. "La caverna de l’edat mitjana ha sortit a la llum", han dit d’altres. Això sí, poc s’ha sabut de l’esdeveniment per si mateix, perquè no s’ha permès l’entrada al recinte del congrés veronès als periodistes. 

En aquest incendiari clima i amb mesures de seguretat molt elevades per temor d’enfrontaments, també s’han organitzat contramanifestacions, la majoria convocades pel moviment feminista Ni una menys, pels progressistes italians i fins i tot pel M5S, que han irritat els organitzadors del congrés.