Anar al contingut

CRISI VENEÇOLANA

Veneçuela, una altra vegada a les fosques per una apagada

El Govern parla de sabotatge i l'oposició, de fallades d'infraestructura

Abel Gilbert

Bona part de Veneçuela va tornar a quedar-se a les fosques i, una altra vegada, l’apagada  va ser explicada en la clau del conflicte polític amb dues versions diferents. D’una banda, el Govern de Nicolás Maduro va denunciar un nou intent de sabotatge a la presa hidroelèctrica d’El Gurí, que proveeix la major part de l’energia al país. En canvi, Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 50 països més van reconèixer com a president “encarregat”, va assegurar que es van repetir els problemes d’infraestructura. Enmig de la disputa, la població va patir per segona vegada al març els trastorns de la falta d’energia.

Els veneçolans es van quedar dimarts sense escoles. Les activitats laborals van ser suspeses 24 hores. L’aeroport internacional de Maiquetía va haver d’elaborar un pla d’emergència, desplaçar-se per les ciutats va ser un trastorn addicional. A Caracas no va funcionar el metro ni el ferrocarril i el transport urbà es va tornar tan esporàdic com impossible. L’escena de ciutadans caminant capbaixos es va replicar en diferents punts del país. I una altra vegada va caldre vetllar perquè el menjar no es fes malbé.

Temps rècord

Les autoritats estatals van dir primer que la “fallada elèctrica” es va comunicar a les 21.45 hores de dilluns. “Novament, els treballadors de (la corporació estatal) Corpoelec van recuperar el servei en temps rècord. El que ens va costar cinc o sis dies després d’aquest atac brutal del passat dia 7, en poques hores s’ha resolt”, va dir el vicepresident Jorge Rodríguez. 

El president de la Federació Única de Treballadors Petroliers de Veneçuela (Futpv),  Wills Rangel, va parlar després d’un incendi al pati de transformadors de la central de Guri, en el meridional estat Bolívar. Cap a les nou del matí de dimarts els bombers van aconseguir controlar les flames que “van activar els mecanismes de protecció del sistema”. El número dos del Govern, Diosdado Cabello, va acusar directament “els terroristes de Voluntat Popular”, el partit de Guaidó i Leopoldo López, i “les cèl·lules de l’oposició que estan arrossegades per l’imperialisme nord-americà”. Rodríguez va tornar a prendre la paraula més tard i va assenyalar que l’Executiu va posar “des del mateix moment dels atacs” tot l’esforç “per restituir, tan aviat com sigui possible, el servei elèctric a tot el territori nacional”. El ministre va assegurar que “al calcinar el pati, els terroristes van aconseguir la seva comesa que les màquines de generació i la transmissió caiguessin”. Segons Rodríguez, “la dreta no té límits en la seva ambició i afany homicida”. 

Incendi en la línia d’alta tensió

Guaidó, mentrestant, va afirmar que un incendi en una línia d’alta tensió va provocar una sobrecàrrega que va afectar 16 estats del país.  “Una vegada més volen justificar la seva ineficàcia, inventant contes amb un psiquiatre que amaga el dictador darrere de les seves mentides”, va dir en el seu compte de Twitter sobre Rodríguez. El diagnòstic va poder fer-lo “gràcies als treballadors de Corpoelec que volen canviar i generar energia per a Veneçuela”.

Per a Guaidó resultava inadmissible que el Govern repetís “les excuses” de la “guerra elèctrica” i el sabotatge. “¡No continuïn demanant-li calma perquè a vostès això se’ls va escapar de les mans i van de sortida!”. L’oposició esperava canalitzar l’enorme frustració col·lectiva al seu favor. “Estem determinant accions per expressar la indignació d’un poble sencer que ja no tolerarà més burles dels culpables del desastre en què han convertit Veneçuela”.

Les armes russes

El nou tall de llum té lloc al mig d’una nova onada de tensions globals al voltant de Veneçuela. Dissabte passat van aterrar a Caracas dos un Antonov An-124 de la Força Aèria de Rússia.  La nova arribada d’armes del principal proveïdor del chavisme juntament amb la Xina va desencadenar la previsible reacció negativa dels Estats Units. Veneçuela compta amb els caces russos  Su-30Mk2. Els especialistes consideren que es tracta d’una de les aeronaus de combats més avançades per la seva potència de foc i capacitat de maniobra.

Guaidó va denunciar que la presència de militars russos a Veneçuela suposa una violació de la Constitució. "Sembla que Maduro no confia en els seus propis militars i, per això, els fa venir de l’estranger. S’està violant la Constitució amb aquesta decisió", va denunciar el president encarregat al Parlament.