CRISI AL PAÍS CARIBENY

Almenys 17 morts als hospitals de Veneçuela per l'apagada

L'Assemblea Nacional decretarà aquest dilluns l'«estat d'alarma» per les conseqüències dels talls de llum

Guaidó afirma que les morts poden fins i tot triplicar-se per la falta d'energia, que el Govern atribueix a un atemptat

zentauroepp47290336 a general view of the city during a second day of blackout i190310185113

zentauroepp47290336 a general view of the city during a second day of blackout i190310185113 / MARCO BELLO

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’Assemblea Nacional veneçolana (AN) decretarà aquest dillunsl’“estat d’alarma” per fer front a les conseqüències d’una apagada que no acaba de resoldre’s i que, segons Juan Guaidó, ha provocat almenys 17 morts de malalts de diàlisi als hospitals veneçolans.  Segons el líder parlamentari a qui els EUA i 50 països reconeixen com a “president encarregat”, les defuncions es podrien triplicar.

Però l’AN ha sigut declarada en desacatament pel Tribunal Suprem. El seu decret, per tant, no té més efectes que el polític. Per això, Guaidó ha convocat la societat a tornar a sortir als carrers a tot el país. “La llum va arribar tres hores i se’n va anar. Setze estats segueixen absolutament apagats i parcialment hi ha llum en vuit, que ve i se’n va”, va afirmar.

Tot i que les autoritats estatals van informar sobre un gradual restabliment del servei, el líder parlamentari va afirmar que diumenge funcionaven algunes sales d’emergències i unitats de cura intensiva. La falta d’electricitat, sosté l’oposició, afecta gran part de129 unitats de diàlisi. Aquests centres presten assistència a 10.200 persones, algunes de les quals fa ja dos dies que no poden rebre tractament.

Estem davant una catàstrofe. Hi ha hagut 17 assassinats, no puc dir-ne morts. La xifra pot superar els 40. Tenim 15.000 pacients renals en risc que necessiten insulina”, va insistir Guaidó. Les pèrdues econòmiques, ha calculat l’AN, superen els400 milions de dòlars, sense comptar la indústria petroliera.

Exterior de l’hospital Francisca Pérez de León a Caracas. / CHRISTIAN HERNANDEZ (AFP)

“Seguim amb molta fermesa enl’esforç per estabilitzar el sistema a nivell nacional i cuidar-lo de qualsevol altre atac que es pogués estar planejant”, va dir el ministre de Defensa, Vladimir Padrino. L’objectiu de l’atemptat, va assegurar, és provocar el caos social per obrir una porta a la intervenció externa. El Govern, mentrestant, va suspendre totes les activitats laborals i educatives de dilluns. Per ordres de Nicolás Maduro s’han ocupat les instal·lacions estratègiques i s’estan realitzant reconeixements aeris de totes les línies de transmissió elèctrica. L’alcaldessa de Caracas, Erika Farías va felicitar els habitants de la capital per “haver respost en pau” quan el territori estava a les fosques.

La pèrdua d’aliments, la falta de transport i l’absència d’internet i transaccions bancàries va ser assumida pels veneçolans amb resignada acceptació. “Pensaven que ens barallaríem entre nosaltres, però el nostre poble ha sortit a caminar, ha sortit a recrear-se; hi ha una situació d’estrès, però no és un estrès que generarà accions de violència”, va insistir Farías. El Govern, mentrestant, va suspendre totes les activitats laborals i educatives de dilluns.

Nicolás Maduro va qualificar d’una “nova emboscada” dels Estats Units el que va definir alhora com un “atac elèctric” i “cibernètic”, el “més greu que hagi rebut qualsevol país d’Amèrica Llatina en la història”. L’“atemptat” a Guri, una de les més grans preses generadores d’energia de la regió, va ser fet per “infiltrats”.

Com era d’esperar, Guaidó no va acceptar les explicacions del Govern. “Hi hafalta de manteniment preventiu. El guionet que van escriure està trillat. La versió del hacking també és absurda perquè el sistema és analògic (no està computeritzat). No poden dir el que està passant perquè els inculpa”.

Crida als militars

Notícies relacionades

Les escenes d’una Veneçuela sense llum, especialment a la nit, s’han convertit per a l’antimadurisme en un document inequívoc de la necessitat del canvi polític. “Hem tornat a 1920”, va assenyalar Guaidó. El “president encarregat” va insistir a remarcar que la sortida del poder de Maduro només serà possible si els militars intervenen en l’assumpte. “Senyors de les Forces Armades, és el moment,no hi ha excuses”, va afirmar.

El madurisme ha provat de respondre també al carrer cridant a defensar “la revolució bolivariana”. “Aquest episodi és resultat de la destrucció sistemàtica del país en dues dècades, però també l’inici d’una nova dimensió de deteriorament que vindrà acompanyada per laradicalització de les parts, l’agudització de sancions i protestes i la recrudescència de la repressió i la censura”, va profetitzar l’analista Luis Vicente León. Els chavistes dissidents creuen que la situació d’ingovernabilitat no dona per a més.