NOU DISSABTE DE PROTESTES A FRANÇA

L'operatiu policial i de l'Exèrcit dissuadeix els 'armilles grogues'

"No som terroristes", clamen alguns dels manifestants que protesten per millores socials i laborals

zentauroepp47476459 protesters wearing yellow vests attend a demonstration in fr190323203933 / BENOIT TESSIER

zentauroepp47476459 protesters wearing yellow vests attend a demonstration in fr190323203933
zentauroepp47477929 paris  france   23 03 2019   protesters from the  gilets jau190323203945

/

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Hi va haver moments de tensió a la plaça de la República de París a última hora de la tarda i disturbis a Lilla, Montpeller, Tolosa i Niça, on una manifestant ha resultat ferida, però en general la 19a jornada de mobilització dels 'armilles grogues’ ha sigut tranquil·la. A la capital, una marxa autoritzada va desfilar sense incidents i fortament custodiada per la policia des de la plaça de Denfert Rochereau fins a Montmartre.

El Govern va optar per la fermesa per evitar tant sí com no que es repetissin les escenes de violència i pillatge de fa una setmana als Camps Elisis. Aquest dissabte, a la gran avinguda parisenca i en un perímetre que anava des de l’Arc del Triomf fins a la plaça de la Concòrdia passant per l’Assemblea Nacional i el palau de l’Elisi, les manifestacions dels ‘armilles grogues’ estaven prohibides. Els qui desafiessin l’ordre s’arriscaven a 135 euros de multa.

La policia va dispersar un centenar de persones en les àrees vetades a les concentracions i a primera hora del matí impressionava veure una gran columna d’antiavalots a uns Camps Elisis buits.

Es van desplegar 6.000 agents de les forces de l’ordre i unitats de les Brigades de Repressió d’Accions Violentes (BRAV) mentre dos drons sobrevolaven el cel parisenc per dirigir policies i gendarmes a les zones de risc d’aldarulls. Els agents estaven autoritzats a utilitzar marcadors químics per identificar els busca-raons i a fer servir les polèmiques boles de cautxú en cas de necessitat. les polèmiques boles de cautxú 

Després d’admetre disfuncions al dispositiu de la setmana passada i cobrar-se el cap del cap de la policia de París, l’Executiu va apostar per la mà dura i el mateix Emmanuel Macron va recórrer a unitats de l’Exèrcit Emmanuel Macron va recórrer a unitats de l’Exèrcit encarregades de la lluita antiterrorista per fer front a la revolta, generant una allau de crítiques per una mesura inèdita des de l’enviament de tropes el 1948 per sufocar una vaga de miners.

“¿Què passa si els manifestants intenten atacar els edificis que protegeixen? O bé l’Exèrcit resulta humiliat per patir tota mena d’agressions, o bé és una matança de la qual l’Estat en serà responsable”, alertava a Mediapart l’excoronel Michel Goya, que retreia al Govern el fet de “declarar la guerra als ‘armilles grogues’”.

“No som terroristes. Ens manifestem per una vida més digna”, deia l’Olga, de 51 anys i veïna de Montreuil. L’Olga porta l’armilla groga cada dissabte a París des del 17 de novembre, quan va esclatar la protesta contra la pujada del preu del carburant.

Un president sense respostes

Tot i que el moviment s’ha transformat i les reivindicacions són heterogènies n’hi ha una que es repeteix: més justícia fiscal, social i ecològica. Aquest dissabte, a les reclamacions polítiques s’unia l’emprenyament pel desplegament militar, d’altra banda imperceptible durant el trajecte.

“De moment no hem obtingut res, només repressió per part de l’Estat, que ara, a més, ens envia l’Exèrcit. ¿On és la violència? Està en el menyspreu. En no respondre”, argumentava l’Olga, molt crítica amb el gran debat nacional organitzat per Emmanuel Macron per buscar solucions a la crisi.

Notícies relacionades

“Políticament no té respostes, així que cal dissoldre l’Assemblea Nacional”, prosseguia. Una idea compartida per Yves i Michel, dos informàtics de 45 i 53 anys. “¿Treure l’Exèrcit? Macron no té cap límit. Volem que se’n vagi”, resumia Michel. “Ells són els terroristes i no els ‘armilles grogues’”, afegia un noi que es manifestava amb bicicleta.

Segons el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, el futur del qual penjava d’un fil si la violència tornava als carrers, la jornada va mobilitzar 40.500 persones a tot el país (davant 32.000 de fa una setmana) 5.000 d’elles a París. Hi va haver 233 detinguts i 8.500 controls preventius. “Les nostres consignes de fermesa s’han respectat”, va declarar Castaner.