protesta ciutadana

Els 'armilles grogues' tornen a generar aldarulls a París

Els incidents als Camps Elisis provoquen la detenció d'almenys 30 manifestants

zentauroepp47379851 chaleco rompe tienda190316155019

zentauroepp47379851 chaleco rompe tienda190316155019 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els ‘armilles grogues’ van fer aquest dissabte un ultimàtum al president de França, Emmanuel Macron, amb una nova manifestació que des de primera hora del matí va registrar aldarulls–fins i tot van entrar a diverses botigues dels Camps Elisis– i que estava destinada a mostrar que el moviment manté la seva força malgrat les promeses governamentals. “Després d’avui, almenys per a mi, no hi haurà més manifestacions. Hi haurà accions de veritat, haurem de proposar bloquejos. Hem demostrat que sabem manifestar-nos, que no ha funcionat i que no hem sigut escoltats”, va dir a les xarxes socials un dels seus líders radicals, Éric Drouet.

L’Arc del Triomf va ser l’epicentre dels aldarulls a la capital, que les forces de l’ordre van intentar contenir amb gasos lacrimògens, i a causa dels quals al migdia hi havia ja uns trenta detinguts. “No hi ha dubte: insten a la violència i són allà per sembrar el caos a París. Professionals del desordre equipats i amb màscares s’han infiltrat en els seguicis. La meva consigna a la Prefectura de Policia: respondre amb més fermesa a aquests atacs inadmissibles”, va dir a Twitter el ministre de l’Interior, Christophe Castaner.Els manifestants tenien com a objectiu acostar-se a l’Elisi, però els accessos al palau presidencial, igual que a altres punts considerats “sensibles”, havien sigut bloquejats.

“Fins que les coses canviïn”

Tot i que no està clara sota quina forma continuaran les protestes després de la manifestació d’aquest dissabte, manifestants com Van-Thanh Nguyen, francès d’origen vietnamita que ha participat en 16 de les 18, assegura que continuarà lluitant “fins que les coses canviïn”. “Macron és una marioneta del sistema”, apunta aquest aturat de 60 anys, que ha acudit a la capital des del Sena Saint-Denis, a la regió parisenca.

Dissabte passat, el Ministeri de l’Interior va xifrar els manifestants a tot França en 28.600, dels quals uns 3.000 es van concentrar a París, el recompte més baix des de l’inici de les protestes al novembre. Aquesta divuitena manifestació està considerada crucial perquè es compleixen quatre mesos de protestes i té lloc un dia després del final del Gran Debat Nacional impulsat al gener per Macron per trobar respostes amb què aturar la crisi social i política desencadenada des de mitjans de novembre pels “armilles grogues”.

“El que ha sigut el gran debat és una gran broma”, va denunciar el Quentin, un participant en la manifestació parisenca, de 30 anys d’edat i arribat expressament de Nantes, a l’oest del país. En aquest temps, agrega, no ha canviat res en l’àmbit polític, però “gent de diferents mitjans ha après a conèixer-se en favor d’una lluita comuna”.

Notícies relacionades

L’anomenat RIC, Referèndum d’Iniciativa Ciutadana (RIC), continua sent la principal reivindicació dels opositors, que també reclamen la dissolució de l’Assemblea Nacional i la constitució d’una provisional “mentre es reorganitza el sistema”.

La Prefectura de Policia de París va mobilitzar per a aquest cap de setmana 5.000 efectius, un número superior als desplegats a protestes anteriors, conscient que aquesta jornada és delicada i coincidirà amb una altra gran marxa organitzada en contra del canvi climàtic.