França prohibirà les manifestacions dels 'armilles grogues' als Camps Elisis

Macron havia demanat al Govern una "resposta fort" després del fracàs de les forces de l'ordre per contenir la violència i els pillatges en la protesta de dissabte passat

Fulminant destitució del prefecte de policia de París, Michel Delpuech, per la seva inacció davant els disturbis

zentauroepp47377247 chalecos amarillos190316123917 / PHILIPPE WOJAZER

zentauroepp47377247 chalecos amarillos190316123917
abertran47382930 paris  france   16 03 2019   yellow vests protesters clash w190316230013
zentauroepp47379851 chaleco rompe tienda190316155019

/

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Emmanuel Macron creia haver controlat la situació gràcies al gran debat nacional llançat el gener per buscar solucions al malestar dels ‘armilles grogues’, però el president francès continua enredat en la crisi social més gran del seu mandat.

Tot i que el moviment nascut el novembre per protestar per la pujada de l’impost als carburants s’ha transformat i ha perdut suport popular, continua actiu. 

Aquest dissabte ha posat en un compromís les forces de seguretat, incapaces de controlar la deriva violenta dels manifestants –molts dels quals ultres arribats de províncies i fins i tot de l’estranger– que van convertir els Camps Elisis de París en una batalla campal.

Malgrat que els serveis secrets havien advertit del risc de violència pels missatges que circulaven a les xarxes socials, la sensació que han deixat les imatges de l’avinguda parisenca esquitxada de quioscos de premsa calcinats, aparadors trencats a pedrades i botigues de luxe saquejades és que ningú estava preparat.

Començant per Macron, obligat a escurçar el seu cap de setmana a la neu per tornar molt de pressa a París i participar en la cèl·lula de crisi convocada al Ministeri de l’Interior.

“¡Ara s’ha acabat! El que va passar als Camps Elisis no va ser una manifestació. És gent que intenta fer mal a la República per trencar, per destruir fins i tot a risc de matar. Tots els que estaven allà es converteixen en còmplices”,va dir el president en la reunió.

Conscient de tornar a estar sota pressió, va demanar al Govern una “resposta forta” en matèria de seguretat i aquest dilluns el primer ministre, Edouard Philippe, després de reunir-se a l’Elisi amb el president i els titulars d’Interior, Justícia i Economia, ha anunciat les primeres mesures.

Fermesa policial

A més de reorganitzar els efectius encarregats de mantenir l’ordre públic, s’ha decidit prohibir les manifestacions dels 'armilles grogues’ a les zones més afectades per les mobilitzacions, com els Camps Elisis de París, “quan es tingui coneixement de la presència d’elements ultres amb voluntat de destrossar”.

“El que vol aquesta gent no és un el diàleg. La seva única reivindicació és la violència i els manifestants pacífics s’han de distanciar dels busca-raons”, ha declarat el primer ministre.

Philippe ha promès fermesa després de queixar-se de les consignes donades als agents per reduir l’ús de boles de goma, molt polèmiques al provocar nombrosos ferits. A més, les forces de l’ordre podran utilitzar drons i hi haurà multes més altes per als qui participin en una manifestació no declarada per endavant.

Les noves mesures se sumen a la llei aprovada recentment –i pendent de promulgació– que limita el dret de manifestació per raons de seguretat.

Durant tot el cap de setmana han augmentat les crítiques de l’oposició per la gestió de l’Executiu, que ha anunciat la compareixença dels titulars d’Interior, Christophe Castaner, i d’Economia, Bruno Le Maire, aquest dimarts al Senat.

Le Maire ha rebut aquest dilluns els professionals delssectors afectats, que exigeixen un pla de xoc davant de la urgència econòmica.

La imatge de França

Segons la Cambra de comerç de París, han patit danys considerables 91 establiments dels Camps Elisis, és a dir el 80%. Tots els sectors d’activitat, des de la restauració fins als hotels passant per la moda, la roba esportiva, la telefonia, la joieria, la perfumeria, l’òptica o la banca, han quedat afectats.

Del famós restaurant Le Fouquet’s, incendiat i saquejat dissabte, aquest dilluns no es veia res més que una fusta negra coberta amb lones blaves tapant completament la façana. Molta gent s’acostava a mirar, feia alguna foto, comentava alguna cosa i se n’anava.

Notícies relacionades

“És lamentable. ¿Quina imatge estem donant de França?”, deia una empleada del Grand Palais queixant-se que el museu fa 18 dissabtes seguits que perd visitants per la revolta.“Un es pot manifestar, però no trencar-ho tot”, afegia.

La crisi s’ha cobrat el cap del prefecte de policia de París, Michel Delpuech, en el punt de mira des que els ‘armilles grogues’ van assaltar l’Arc del Triomf l’1 de desembre. Delpuech serà substituït per Didier Lallement, actual prefecte de Nova Aquitània. Des de l’inici de les protestes, només a París hi ha hagut més de 2.000 detinguts. 

Temes:

França