JUSTÍCIA AL BRASIL

Detinguts dos policies per l'assassinat de l'activista brasilera Marielle Franco

zentauroepp47317062 marielle franco190312135023

zentauroepp47317062 marielle franco190312135023 / Ellis Rua

2
Es llegeix en minuts
El Periódico/Efe

Dos policies han sigut detinguts a Rio de Janeiro com a sospitosos del crim de la regidora i activista per als drets humans Marielle Franco, assassinada fa un any juntament amb el conductor del vehicle en el qual viatjava, Anderson Gomes.

El policia militaritzat Ronnie Lessa és el principal sospitós de ser l’autor delstrets  que van matar la regidora de Rio de Janeiro, segons fonts de la policia brasilera. Marielle Franco era molt crítica amb els abusos policials i el seu assassinat va causar una profunda indignació tant al Brasil com a la resta del món.

El segon detingutElcio Vieira de Queiroz, de 46 anys i que havia sigut expulsat de la Policia Militaritzada, està acusat de conduir l’automòbil des del qual es va cometre el crim. D’acord amb les autoritats, Lessa hauria disparat contra la regidora des del seient del darrere d’un automòbil que conduïa Vieira de Quiroz.

Lluita per les minories

Franco simbolitzava les minories brasileres per la seva condició de dona negra, lesbiana, procedent d’una favela, militant de l’esquerrà partit Socialisme i Llibertat (PSOL) i defensora de drets humans, va ser assassinada a trets dins del vehicle en el qual es dirigia a la seva residència després de sortir d’un esdeveniment polític el 14 de març del 2018.

El seu assassinat va provocar mobilitzacions al Brasil, ja que la regidora s’havia destacat per la seva enèrgica condemna dels abusos policials i en defensa dels col·lectius més marginats, així com condemnes a l’exterior, especialment de les organitzacions d’activistes dels drets humans. "És incontestable que Marielle Fanco va ser executada sumàriament a causa de la seva actuació política per les causes que defensava", segons la denúncia presentada per la Fiscalia per sol·licitar la detenció dels acusats.

Durant el Carnavalpassat de Rio de Janeiro, algunes de les escoles de samba van recordar durant les desfilades Marielle Franco, l’assassinat de la qual va quedar impune durant gairebé un any.

Un crim predemeditat

Agents de la Policia Civil i de la Fiscalia regional de Rio de Janeiro, responsables de l’operació, també van dur a terme registres a les residències delsacusats, així com en les de 34 persones més sospitoses d’haver participat en el crim.

Lessa va ser arrestat en una casa al mateix condomini en què té la seva residència el president brasiler, Jair Bolsonaro, a l’exclusiu barri de Barra de Tijuca, zona oest de Rio de Janeiro.

Els investigadors van descobrir que el crim va estar minuciosament preparat durant tres mesos i que Lessa va fer averiguacions a internet delsllocs freqüentats per la regidora.

Notícies relacionades

Igualment van establir que desd’octubre del 2017 l’acusat també investigava detalls de la vida del diputat Marcelo Freixo, un dels principals dirigents del PSOL, així com de l’oficial de l’Exèrcit que llavors exercia com a interventor en la seguretat pública de Rio de Janeiro, el general Walter Braga Neto.

El Ministeri Públic, que preventivament va sol·licitar a la Justícia la suspensió del pagament de la pensió del Lessa i de la seva llicència per portar armes, va presentar peticions perquè els acusats, en cas de ser trobats culpables, fossin obligats a pagar indemnitzacions als familiars de les víctimes.