ASSASSINAT A ISTANBUL

L'ONU també assenyala les autoritats saudites per la mort de Khashoggi

Nacions Unides requereix la intervenció de la comunitat internacional per l'assassinat

L'organisme denuncia que Riad ha obstaculitzat el desenvolupament de les investigacions turques

zentauroepp46285359 files  in this file photo taken on december 15  2014  then g181218142939

zentauroepp46285359 files in this file photo taken on december 15 2014 then g181218142939 / MOHAMMED AL-SHAIKH

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Va ser un crim que va tenir, durant tot un mes, el món sencer mirant fixament una porta amb dos sabres i palmeres daurades, la del consolat sauditad’Istanbul, per on el2 d’octubre del 2018, el periodista saudita Jamal Khashoggi va entrar per agafar uns papers. No la va tornar a franquejar .

El Govern deTurquia, des de l’inici, n’ha responsabilitzat la cúpula de la cort reialdelRegne de l’Aràbia Saudita. Ara, Nacions Unides, després d’una primera investigació, s’ha afegit als turcs: algun oficial a Riad va ordenar l’assassinat del periodista dissident i col·laborador del The Washington Post.

“Khashoggi va ser víctima d’unassassinat brutal i premeditat, planificat i perpetrat per funcionaris de l’Aràbia Saudita. El seu assassinat i la pura brutalitat dels fets han causat unatragèdia irreversible per als seus éssers estimats. Així mateix, suposa una sèrie d’implicacions internacionals que requereixenl’atenció urgent de la comunitat internacional, inclosa l’ONU”, ha dit aquest dijous, en un comunicat, la relatora de les Nacions Unides que encapçala les investigacions sobre l’assassinat Khashoggi, Agnes Callamard.

Callamard, que va estar la setmana passada a Istanbul, ha explicat a més que els saudites han estat obstaculitzant, des de l’inici, la investigació turca sobre el que va passar aquell matí d’octubre.

Només d’entrar per la porta marcada amb palmeres i sabres d’or – l’escut saudita–un grup d’homes que havia arribat a Turquiaexpressament per a això el van interceptar: segons la policia turca, allà mateix, aquests homes van destrossar Khashoggia cops de puny i el van escanyar.Després, unforenseel va esquarterar mentre escoltava música. Més tard, van desfer el seu cadàver amb químics. Saud al Qahtani, llavors mà dreta del príncep hereu saudita,Mohammed bin Salman,va supervisar tota l’operació per Skype.

“Impunitat”

Notícies relacionades

“Les circumstàncies de l’assassinat i la resposta dels representants de l’Estat [saudita] després d’això poden ser descrites com a impunitat per impunitat. Per desgràcia, fugir a l’estrangerbuscant seguretat s’ha convertit en una forma cada vegada menys fiable de protecció. La comunitat internacional ha d’adoptar una actitud ferma i col·lectiva contra aquestes pràctiques”, ha dit Callamard.

Els responsables materials del que ha passat són, de moment, jutjats a l’Aràbia Saudita, on s’enfronten a dues penes de mort. Riad assegura que els assassins de Khashoggi van actuar pel seu compte; Turquia, en canvi, creu que l’ordre va venir del mateix Bin Salman.