DISCURS SOBRE L'ESTAT DE LA NACIÓ

Putin adverteix als EUA que apuntarà al seu territori amb els seus míssils

El líder del Kremlin culpa Washington de violar el tractat INF i el prevé contra el possible desplegament de míssils de curt abast a Europa

El president rus intenta recuperar el recolzament ciutadà perdut proposant reduccions d'impostos i ajuts a pensionistes i famílies

zentauroepp47032383 putin190220104702

zentauroepp47032383 putin190220104702 / ALEXANDER NEMENOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Fa un any, un Vladímir Putin amb uns índexs de popularitat pròxims al 80% i la reelecció segura en les imminents presidencials es va adreçar als diputats i senadors del Parlament rus amb un discurs inusitadament bel·licós, ple de mencions alsavenços militars de Rússia i trufat d’amenaces  cap als EUA i Europa, els seus rivals geopolítics. Aquest dimecres, el líder del Kremlin ha adoptat un to radicalment diferent del de fa 12 mesos i ha centrat la seva intervenció sobre l’estat de la nació en els temes socials i en la lluita contra la corrupció, i reconeix així, d’aquesta forma implícita, la preocupació que hi ha entre l’elit governamental davant la pèrdua de popularitat pèrdua de popularitatde la figura presidencial registrada en les últimes enquestes.

Fins i tot quan ha abordat els principals contenciosos internacionals, com ara la intenció dels EUA de denunciar el Tractat de Míssils d’Abast Mitjà (INF, per les seves sigles en anglès), el màxim dirigent rus ha adoptat un to contundent, però mesurat en comparació amb el 2018, advertint Washington que, si instal·la projectils d’abast mitjà a Europa i redueix a uns pocs minuts el temps en què Rússia pot ser objecte d’un atac nuclear, el seu país es veurà obligat a desenvolupar i desplegar armes atòmiques capaces de colpejar territori nord-americà en un període de temps equivalent.

Bateria de subsidis per als jubilats

Per intentar recuperar el favor dels jubilats, el president ha comminat els legisladors a aprovar ajudes monetàries que compensin l’increment del cost de la vida, recordant-los que l’import de les pensions ha de ser indexat d’acord amb la inflació perquè no es perdi poder adquisitiu. A més, per intentar revertir la regressió demogràfica regressió demogràfica al país, que aquest any ha tornat a registrar creixements negatius de la població, tal com passava en els anys anteriors i posteriors a la disgregació de la URSS, ha convidat diputats i senadors a plantejar reduccions fiscals i mesures de recolzament. per a les famílies nombroses. "Crec que és possible contemplar mesures de recolzament a les famílies que tinguin un tercer fill i fins i tot un quart", ha destacat.

En els últims mesos, en cada ocasió en què els instituts demoscòpics constataven un descens en l’acceptació popular de Putin, les autoritats treien ferro a les dades publicades i donaven a entendre que era un fenomen passatger, que no amenaçava l’estabilitat del país a causa de la falta d’alternatives a l’actual lideratge presidencial. Les paraules del líder del Kremlin venen a confirmar que, malgrat l’aparent tranquil·litat, creix la inquietud entre la classe dirigent russa.

Malgrat que el gruix del discurs va estar centrat en la política interna, en contrast amb el que va passar l’any anterior, la geopolítica, i en particular la intenció dels EUA d’abandonar el tractat INF, ha acabat sent el tema que més interès ha despertat entre els observadors. El mandatari rus ha aprofitat l’ocasió per acusar Washington d’haver sigut el primer a violar els termes del pacte i per denunciar el que va denominar com a "excepcionalisme nord-americà", que segons la seva opinió constitueix una "obsessió d’alguns polítics" dels EUA. "Els mateixos EUA violen el tractat, i després busquen una excusa i assenyalen un culpable", ha destacat.  Els coets d’abast mitjà poden arribar a Moscou "en 10-12 minuts, una amenaça molt seriosa per a nosaltres", ha recordat Putin.  Per aquesta raó, segons ha advertit el president, Rússia no només adoptarà mesures recíproques contra aquells països "on es desplegui aquesta amenaça", sinó contra els territoris d’aquells països "on hi hagi els centres de presa de decisions", amb referència als EUA. 

Aquestes mesures, segons ha aclarit Putin durant el seu discurs sense afegir gaires especificacions, consisteixen a dissenyar i desplegar "armes que, per les seves característiques tècniques i tàctiques, incloent el seu temps de vol (a territori nord-americà), correspondran per complet a les amenaces que puguin ser dirigides cap a Rússia". Això podria significar l’enviament d’armes nuclears a països aliats de Moscou al continent americà, el desenvolupament de míssils hipersònics o de submarins nuclears no tripulats, tal com ja va anunciar en el passat. 

Notícies relacionades