Anar al contingut

EL FUTUR DE LA UE

May torna a Brussel·les a la recerca d'algun gest per al Parlament britànic

La Unió Europea insisteix que l'acord de retirada consensuat entre els 27 i Londres no es renegocia

La sensació entre els diplomàtics europeus és que sense els laboristes no serà possible desencallar el procés.

Silvia Martinez

May torna a Brussel·les a la recerca d'algun gest per al Parlament britànic

Yves Herman

Fa temps que diplomàtics  i polítics europeus van deixar de posar la mà al foc per Theresa May. La incapacitat de la primera ministra britànica de fer validar a Westminster, al Parlament britànic, l’acord de divorci que va acordar amb els 27 continua posant costa amunt un brexit al qual s’esgota el temps i que serà efectiu, amb acord o sense, en menys de 40 dies. Per això, pocs confien que la nova visita de May a Brussel·les ajudi a desbloquejar un pacte que a Londres segueixen entossudits a modificar.

“L’acord que és sobre la taula va ser rebutjat per 230 vots [al Parlament britànic]. Els diputats han deixat clar que necessiten canvis legalment vinculants en relació amb la salvaguarda per a Irlanda del Nord", ha insistit aquest dimarts un portaveu de l’Executiu britànic. “L’acord de retirada no es renegocia”, va respondre el portaveu del president de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker. L’Executiu de la UE va tornar a rebutjar fixar un límit temporal al mecanisme de salvaguarda concebut per evitar la tornada d’una frontera física a Irlanda o introduir una clàusula de sortida que permeti al Regne Unit deixar d’aplicar de forma unilateral la salvaguarda irlandesa.

La trobada entre May i Juncker tindrà lloc aquest dimecres a les 18.30 hores a la seu de la Comissió Europea. No serà l’única trobada de la setmana organitzada per sortir de l’impàs.  Dilluns el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, es va reunir amb el secretari d’Estat britànic per al brexit,  Stephen Barkley, i dijous ho faran amb el líder laborista i cap de l’oposició, Jeremy Corbyn.

La clau, els laboristes

La sensació entre els diplomàtics europeus és que sense els laboristes no serà possible desencallar el procés. "O hi ha un acord entre partits o no podrem tenir la ratificació. O una part dels laboristes dona suport al Govern o no hi ha acord possible, afirma una font convençuda que el pacte dels tories amb els unionistes d’Irlanda del Nord no té recorregut perquè hi ha una part important dels conservadors que no recolzaran mai l’acord negociat per May. “Ens trobem en un escenari irracional, però és així”, admeten.

A l’espera de veure com evoluciona la setmana, Barnier ha assegurat des del Congrés dels diputats estar "molt preocupat" pel bloqueig que previsiblement es mantindrà algunes setmanes més, fet que previsiblement obligarà a prorrogar la data de sortida prevista per al 29 de març. Fonts europees auguren que la situació no s’aclarirà fins a la cimera de líders europeus del 21 i 22 de març a Brussel·les, quan falti una setmana per a la data límit del brexit.