CRISI AL REGNE UNIT

La votació final de l'acord del 'brexit' es podria ajornar fins a finals de març

May demana més temps per negociar amb la UE i Corbyn l'acusa de "fer" xantatge als diputats

undefined46571776 a handout photograph released by the uk parliament shows bri190116223548

undefined46571776 a handout photograph released by the uk parliament shows bri190116223548 / MARK DUFFY

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La votació final de l’acord sobre el 'brexit' al Parlament britànic es podria ajornar fins pocs dies abans de la data oficial de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, fixada pel 29 de març. En una nova compareixença dimarts a la Cambra dels comuns per informar de la marxa de les converses sobre el ‘brexit’, Theresa May va tornar a dilatar perillosament els terminis i va demanar més “temps” per discutir amb la UE les modificacions de l’acord necessàries perquè sigui recolzat pels parlamentaris. “Quan aconseguim fer el progrés que necessitem presentarem una altra votació decisòria (‘meaningful vote’)”, va assenyalar la May.

Xantatge

La seva declaració, la falta de contingut i de novetats de la qual va posar en evidència l’estancament de la crisi, li va valer per ser acusada pel líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, de provar de “fer” xantatge als diputats. “Fa l’efecte que l’única tàctica de veritat de la primera ministra és deixar córrer el rellotge, amb l’esperança de fer xantatge als membres d’aquesta Cambra perquè recolzin un acord profundament defectuós”, li va retreure el cap dels laboristes. “Està jugant amb el temps, jugant amb els llocs de treball de la gent, amb la nostra economia, la seguretat i el futur de les nostres indústries”.

Esgotar el calendari

L’estratègia de May de prolongar la incertesa està conduint la crisi al caire de l’abisme. A menys de set setmanes del ‘brexit, la seva idea és esgotar al màxim el calendari.  La votació final de l’acord podria tenir lloc després de la cimera de la UE prevista per al 21 i el 22 de març. L’oferta final en aquesta cimera podria ser la d’estendre durant un termini breu de temps l’article 50. La setmana següent hi hauria al Parlament de Westminster la votació decisiva. En aquest punt, als diputats només podran escollir entre acceptar el mateix acord subscrit pels Vint-i-set, que van rebutjar massivament el gener, o la catastròfica perspectiva d’una sortida sense cap pacte. Aquesta última possibilitat no és en absolut descartable.  

Notícies relacionades

La líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, una de les veus dels ‘brexiteers’ en el Govern, va admetre el dimarts que aquest calendari és possible. “És una negociació. No es pot predir el futur. Però la votació decisiva tindrà lloc novament al Parlament tan aviat com el problema de la salvaguarda (frontera a Irlanda del Nord), hagi sigut resolt”. Les noves cites anunciades per May inclouen un debat el 26 de febrer i una votació, l’endemà, de possibles esmenes a la moció del Govern, que serviran per tornar a calibrar el sentir dels diputats. Un portaveu de Downing Street va desmentir que la primera ministra tingués intenció de dimitir aquest estiu, una vegada completat el ‘brexit’, tal com havia publicat el diari ‘The Sun’.

Risc per al comerç global

Davant d’un grup de líders de la City, el governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, va advertir que el ‘brexit’ pot ser un desencadenant de conflictes comercials que posin en perill l’economia global. Una sortida sense acord seria una “prova decisiva” per al futur del comerç global i les coses “poden sortir bastant malament”. “Existeix un risc que els països girin cap a dintre, rebaixant creixement i prosperitat per a tothom”, va afirmar. La confusió i incertesa del ‘brexit’ ja ha tingut repercussions negatives en l’economia britànica i, segons Carney, la resta del món corre el perill de prendre el mateix camí. “La prolongació de la incertesa en el comerç global pot limitar l’expansió global. Contràriament al que hem sentit, no és fàcil guanyar una guerra comercial”.