DRETS HUMANS

Polèmica per l'ús d'una serp en un interrogatori policial a Indonèsia

Una advocada denuncia que és una pràctica habitual per part de les forces de seguretat

23a3e40e-3b5e-4c76-ab61-958897e21481-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts

La policia indonèsia ha admès que va utilitzar una serp durantl’interrogatori  d’un detingut a la província de Papua, a l’est del país, i va assegurar haver pres mesures disciplinàries després que un vídeo de l’incident fos compartit per activistes a les xarxes socials.

El portaveu de la policia de Papua, Suryadi Diaz, va indicar que han iniciat accions contra els oficials de la policia municipal a la ciutat de Wamena, a l’interior de l’illa de Nova Guinea, i va justificar l’ús del rèptil com a part de la investigació contra l’arrestat. “[La policia municipal] ha confirmat que va ser culpa dels investigadors, però això va ser part d’un interrogatori", va dir Diaz a Efe en una conversa telefònica.

El vídeo compartit a les xarxes socials mostra un home de trets papús, que va ser acusat d’un delicte lleu de furt, amb les mans immobilitzades a l’esquena i una serp al voltant del seu coll mentre crida i els policies riuen i acosten la boca de la serp al seu rostre.

Racisme contra els papús

L’advocada  especialitzada en drets humansVeronica Koman va assegurar a Efe que el racisme contra la població local papú és comú en aquesta província indonèsia, on els "tractes inhumans" són denunciats de forma regular i existeix una "cultura d’impunitat".

Notícies relacionades

Koman va assenyalar també que l’ús de serps en interrogatoris ha sigut denunciat en ocasions anteriors, també contra activistes que demanen la independència de les províncies de Papua Occidental i Papua.

La meitat occidental de l’illa de Nova Guinea pertany a Indonèsia i és escenari d’un conflicte independentista des de principis de fa cinc dècades que es va intensificar a partir del 1963, quan Holanda es va retirar de la fins aleshores colònia. L’altra meitat oriental de l’illa correspon a la República de Papua Nova Guinea.

Temes:

Indonèsia