FANG ALS EUA

Bezos acusa d'extorsió i xantatge els responsables del tabloide que va ajudar Trump a silenciar escàndols sexuals

El fundador d'Amazon i amo de 'The Washington Post' revela les amenaces de publicar fotos explícites de la seva relació extramatrimonial

El magnat es nega a descartar les pressions polítiques i apunta a la relació d'American Media Inc. amb la Casa Blanca i amb l'Aràbia Saudita

zentauroepp46868790 jeff besos190208092116

zentauroepp46868790 jeff besos190208092116 / JIM WATSON

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Jeff Bezos, fundador d’Amazon, amo de 'The Washington Post' i l’home més ric del món, ha acusat American Media Inc. (AMI), l’empresa editora del tabloide 'National Enquirer', d’“extorsió i xantatge”. Ho ha fet en una extraordinària denúncia que ha sacsejat els Estats Units, ja que l’escàndol va molt més enllà del sonat divorci de Bezos de la seva dona MacKenzie Bezos, després del qual batega la relació extramarital que l’empresari va començar amb Lauren Sánchez i de la qual el tabloide ja va publicar missatges privats. Remou de nou les fangoses aigües estancades a Washington des de la irrupció en la política de Donald Trump, un miasma de corrupció, qüestionables mètodes i intrigues internacionals que està sent objecte d’investigacions federals.

Bezos, que havia posat en marxa una investigació per determinar com l’'Enquirer' va obtenir els seus missatges privats, va denunciar en un post en Medium el dijous que AMI li havia amenaçat amb publicar imatges explícites que va creuar amb Sánchez si ell i el seu investigador no afirmaven públicament que “no tenien coneixement o base per suggerir que la cobertura estava políticament motivada influïda per forces polítiques”. Va recolzar la denúncia fent públics els missatges que havia rebut.

Implicacions polítiques

Bezos fa un repàs de les implicacions polítiques d’aquest cas. El conseller delegat d’AMIés David Pecker, que durant anys va ser pròxim amic personal de Trump i ha ha utilitzat sovint l’Enquirer per ajudar-lo. A la campanya presidencial, per exemple, AMI va pagar 150.000 dòlars a Karen McDougal per suprimir la publicació de qualsevol història de l’antiga model de Playboy sobre la relació sexual que assegura que va tenir amb l’ara president.

L’any passat, i com part d’un acord per col·laborar amb investigadors federals que estudien aquest i altres pagaments realitzats per Michael Cohen, el que va ser advocat personal de Trump, AMI va aconseguir immunitat del Departament de Justícia malgrat que el pagament a McDougal, realitzat a petició de Cohen per instrucció de Trump, es considera una contribució il·legal de campanya i l’empresa va reconèixer que ho va fer “per influir en les eleccions”.

Aràbia Saudita i el cas Kashoggi

Bezos posa també un focus de sospita sobre l’Aràbia Saudita. Remarca que “és indubtablement impopular en alguns cercles” la cobertura que el ‘Post’ ha fet sobre l’assassinat del seu columnista Jamal Khashoggi, un crim en quèl la intel·ligència dels EUA veu responsabilitat del príncep Mohammed Bin Salman (conclusions que ha ignorat Trump). Bezos recorda que Pecker i la seva companyia han sigut investigats per accions empreses a favor del govern de Riad.

Notícies relacionades

Després del ‘post’ de Bezos Ronan Farrow, que ha exposat en articles en 'The New Yorker' les tàctiques de Pecker, AMI i l’'Enquirer' per ajudar Trump, va penjar un missatge a Twitter assegurant que ell i un altre prominent periodista” també han sigut objecte d’intents d’extorsió per la companyia.

AMI, per la seva part, ha emès un comunicat defensant que han actuat “legalment” i que els missatges a Bezos eren part de “negociacions de bona fe”, però anunciant també que el consell de direcció de l’empresa investigarà les acusacions. Segons alguns analistes legals, si es provessin estaria en perill l’acord d’immunitat assolit el setembre en què l’empresa es comprometia a no cometre cap acció criminal en tres anys.