Amèrica Central

El Salvador elegeix president enmig de la penúria econòmica, la violència i l'èxode d'emigrants

El publicista de 37 anys Nayib Bukele és el gran favorit, tot i que no és segur que pugui aconseguir la victòria en la primera volta

zentauroepp46815238 a nun casts her vote during the salvadorean presidential ele190203195552

zentauroepp46815238 a nun casts her vote during the salvadorean presidential ele190203195552 / LUIS ACOSTA

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els salvadorencs acudeixen aquest diumenge a les urnes per elegir el que serà el seu nou president en els pròxims cinc anys i que haurà de buscar noves solucions per resoldre els principals problemes del país, com la penúria econòmica, l’èxode d’emigrants que se sumen a la caravana cap als Estats Units i la violència generada per les bandes. Més de 5,2 milions de ciutadans estan convocats a votar en les sisenes eleccions des que va finalitzar la guerra civil (1980-1992), que se celebren sota un fort dispositiu de seguretat, integrat per 23.300 policies, per evitar que la jornada es vegi afectada per la criminalitat.

Els salvadorencs poden elegir entre Hugo Martínez, aspirant pel governant Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN); Carlos Calleja, de l’Aliança Republicana Nacionalista (Arena); Nayib Bukele, de Gran Aliança per la Unitat Nacional (GANA), i Josué Alvarado, del partit Vamos, fundat recentment. Les enquestes publicades durant la campanya donen com a favorit en la intenció de vot Bukele, seguit de Calleja, empresari, i Martínez, excanceller. Bukele, de 37 anys, és un publicista, exalcalde de San Salvador, i aspira a trencar el bipartidisme que s’ha mantingut al país des que va acabar la guerra civil (1980-1992). 

Si cap dels candidats aconsegueix més d’un 50% dels vots, caldrà anar a una segona volta el 10 de març.

Rumors de frau

Notícies relacionades

El president actual, Salvador Sánchez Cerén, ha demanat als partits polítics que els resultats dels comicis "siguin respectats" i ha dit que espera que la població tingui en compte, a l’hora de votar, l’"enorme transformació" dels últims 10 anys al país. "La meva expectativa és que el país s’enforteixi, que els resultats de qualsevol partit siguin respectats", ha assenyalat el cap d’Estat abans de votar en una escola de la capital salvadorenca junt amb la seva dona, Margarita Villalta de Sánchez.

El fiscal general del Salvador, Raúl Melara, ha assegurat, davant dels rumors dels últims dies per part d’alguns polítics, que aquest diumenge "no hi haurà frau". Melara ha afirmat en una entrevista televisiva que "no hi ha frau al país, no hi haurà frau" i que la Fiscalia General de la República (FGR) vetllarà per tal que "la votació sigui lliure, transparent i ajustada a dret". "No hem d’anar escampant rumors de frau quan al país s’han donat les garanties en repetides ocasions, en diversos esdeveniments electorals, que s’ha respectat la voluntat popular", ha apuntat el funcionari.

Temes:

El Salvador