PRÒXIM ORIENT

La infància es gela a Síria

Moren 15 nens per les baixes temperatures de l'hivern i les males condicions al país

L'Unicef alerta de la precària situació que assola els camps de desplaçats i refugiats

zentauroepp46560407 children play in front of their tents at batbu camp in weste190115202117 / A UNICEF UN0266989 Watad

zentauroepp46560407 children play in front of their tents at batbu camp in weste190115202117
zentauroepp46470806 topshot   syrian women queue to collect items of delivered a190115183539
zentauroepp46560387 children and their families living in this makeshift camp in190115202150

/

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Elfredha irromput amb força aSíriai els països veïns per agreujar el potencial d’una tempesta perfecta que afectadesplaçats i refugiatsen la seva fugida de lafami labarbàrie. La situació s’acarnissa especialment amb els més vulnerables, bebèsde mesos o fins i tot setmanes de vida que estan patint com ningú els estralls de la natura i la degeneració que envolta un conflicte sense indicis de solució a curt termini. En les últimes setmanes, almenys 15 nens han perdut la vida a Síria per les temperatures gèlides, la falta de mitjans i la deficitària estructura d’assistència sanitària, especialment greu en el cas de les embarassades i els nounats, com denuncia Unicef.   

Més de la meitat d’aquestes víctimes s’han produït en el camp de desplaçats de Rukban, en les proximitats de la frontera amb Jordània. La majoria d’ells no passaven dels quatre mesos i un amb prou feines tenia una hora de vida. Un panorama similar és el que es troben més de 10.000 persones a la localitat d’Hajin, on s’han desplaçat per allunyar-se de les poblacions tràgicament esquitxades pelconflicte armat. Set nens més no han suportat les adverses condicions del periple i han perdut la vida. El balanç global és de més de 6,2 milions de persones que deambulen sense més rumb que el de deixar enrere l’horror i 5,6 milions han traspassat lesfronterescap a països pròxims.

No obstant, allà tampoc les expectatives que els esperen són més encoratjadores. Les nevades, els forts vents i la davallada de temperatures que ha experimentat el Líban des que el 6 de gener arribés la tempesta Norma ha afectat notablement les condicions de refugi dels151 assentaments informalsdel país, segons l’oenagé Acción contra el hambre, que alerta de l’arribada d’un nou front. "Les extremes temperatures i la falta d’accés durant la pròxima tempesta suposaran un veritable problema a Aarsal –afirma la directora de l’entitat, Beatriz Navarro–, on s’assenten 50.000 refugiats sirians en condicions ja molt precàries".

Desgast

Notícies relacionades

El desgast de gairebé 8 anys de conflicte augmenta la càrrega pesant de la subsistència a Síria. “Tot s’agreuja per l’escassetat de medicaments, els talls d’electricitati l’extrema vulnerabilitat dels qui s’han de moure forçosament,sense un sostre on aixoplugar-se, sense roba d’abric, en trajectes d’una infinitat de quilòmetres”, revela Lorena Cobas, responsable d’emergències del Comitè Espanyol de l’Unicef. Cobas lamenta que amb accions senzilles la situació podria millorar notablement. Detalls com rebaixar els 14,5 milions de persones sense accés a l’aigua potablei, així, l’exposició amalalties. O com un acord entre les parts per a l’obertura de corredors humanitaris que alleugin l’existència de les famílies.

Mentre això no passa, “la majoria de caseshan anat perdent gairebé tot el seu patrimoniper accedir a uns aliments i a combustible que no deixa d’encarir-se”, revela Cobas, que recorda que el 85% de les famílies “viuen per sota del llindar de la pobresa”. I remarca que la situació és especialment urgent per als més petits. “Tres de cada quatrenens no estudieni han de treballar per subsistir, molts dels qualsestan desnodritsi no poques nenes són obligades a casar-se per millorar la situació econòmica dels seus parents –afegeix Cobas–. Així no poden tenir futur. I si ells no el tenen, el país tampoc el tindrà".